Mirko Krašovec. Foto: BoBo
Mirko Krašovec. Foto: BoBo

Po končanih sodnih postopkih, ki so zadnjih devet let potekali zoper nekdanjega ekonoma Nadškofije Maribor Mirka Krašovca, odvetnik Velimir Cugmas pojasnjuje, da je bil Mirko Krašovec v sodne procese vključen brez utemeljenih razlogov, Krašovec pa je danes, ko so končani postopki zoper njega, prost vseh obtožb.

"Sam menim, da smo na stopnji družbenega razvoja, ko bi moral tudi vsak tisti, ki je krivo pričal, ki je podajal neutemeljene obtožbe in očitke, ki je po krivem sodil, tudi prevzeti del svoje odgovornosti. Sam menim, da vsaj z opravičilom, ki ga pa vse do zdaj ne od posameznikov ne od predstavnikov države ni bil deležen," je dejal Cugmas.

Mirko Krašovec pojasnjuje, da je nadškofija poslovala moralno in poslovno nesporno in je tudi v času finančne krize storila vse – zastavila je vse svoje premoženje, da bi Zvonova holdinga rešila. Premoženje obeh holdingov je leta 2010, po ocenah družb KMPG in ATKEARNEY, za 26 milijonov evrov presegalo višino njune zadolženosti.

Nelojalni poslovni partnerji pa so, tako Krašovec, z zvijačami izsilili njun stečaj. "To je bil zelo premišljen konstrukt, zasnovan, da se onemogoči reševanje Zvonov holdinga. To so povzročili – sam jih zdaj tako imenujem – nelojalni poslovni partnerji iz Slovenije, Italije, vtihotapili pa so se tudi v vatikanske ustanove, predvsem Vatikansko banko," zatrjuje Krašovec.

Pripravljen načrt finančnega prestrukturiranja, tudi prisilna poravnava, je po izsiljenem stečaju padel v vodo. In rezultat? Po oceni Krašovca od 30 do 40 tisoč oškodovanih malih delničarjev in Nadškofija Maribor kot moralna in finančna oškodovanka. Kdo pa se je s to krizo okoristil?

"Ko govorimo o dobičkarjih, o kriznih dobičkarjih, bi lahko omenil družbo, ki je kot monopolni izvajalec sodelovala z družbo T2, potem je pa z Ljubljansko banko sodelovala in postala lastnik in na koncu je družba T2, kot ste opazili, dobila od Telekoma Slovenije zaradi oviranja konkurence odškodnino 60 milijonov in si je tudi ta denar ta družba prilastila," pravi Krašovec.

Na napačen odziv Evropske Unije in Slovenije na finančno krizo ter posledice za slovensko gospodarstvo opozarjata tudi akademik Jože Mencinger in Bogomir Kovač, ki, med drugimi, sodelujeta tudi pri izdaji posebne monografije na to temo. Krašovec pa predlaga, naj primer Zvonov holdingov preišče tudi posebna neodvisna strokovna komisija.

Mineva deset let od finančnega zloma mariborske nadškofije