Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v gospodarski napovedi, ki jo je objavil med rednim letnim zasedanjem s Svetovno banko v Washingtonu, za letos tako kot druge institucije izboljšal gospodarsko napoved, za prihodnje leto pa jo poslabšal. Aprila je Sloveniji za letos napovedoval 3,7-odstotno gospodarsko rast, za leto 2023 pa triodstotno.

IMF je ob tem opozoril na visoko inflacijo, ki sicer pesti celotno območje z evrom. Potem ko je aprila Sloveniji napovedoval 6,7-odstotno inflacijo, naj bi ta skladno z zadnjimi napovedmi letos znašala 8,9 odstotka, v letu 2023 pa 5,1 odstotka. Po lanski 4,8-odstotni stopnji brezposelnosti IMF Sloveniji za letos in prihodnje leto napoveduje 4,3-odstotno stopnjo brezposelnosti.

Opozorila o zgrinjanju nevihtnih oblakov nad svetovnim gospodarstvom

Sorodna novica IMF ohranja napoved letošnje gospodarske rasti pri 3,2 odstotka, prihodnje leto bo slabše

Sklad sicer v najnovejši gospodarski napovedi poudarja, da se nad svetovnim gospodarstvom zgrinjajo nevihtni oblaki, najhuje pa da šele prihaja. Trije glavni izzivi so ruska invazija na Ukrajino, inflacija in upočasnitev gospodarske rasti na Kitajskem.

Izvršna direktorica IMF-a Kristalina Georgieva je še pred ponedeljkovim začetkom rednega letnega zasedanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic IMF-a in Svetovne banke pozvala k usklajenemu delovanju pri stabilizaciji svetovnega gospodarstva z odgovorom na najbolj pereče izzive, vključno z inflacijo, ki povečujejo grožnjo svetovne recesije. Na nevarnost svetovne recesije je skupaj s predsednikom Svetovne banke Davidom Malpassom opozorila tudi ob odprtju zasedanja. Georgieva je kot poseben problem za države v območju evra poudarila naraščanje cen energije.

Ekonomisti opozarjajo na visoko inflacijo in recesijo