Novela zakona o evidencah delovnega časa je v veljavi od 20. maja, v uporabi pa od 20. novembra. Ena največjih sprememb, ki jih prinaša, se nanaša prav na elektronsko vodenje evidenc za delodajalce, ki jim je pravnomočno izrečena globa zaradi kršenja določb, povezanih z delovnim časom in evidencami. Foto: Shutterstock
Novela zakona o evidencah delovnega časa je v veljavi od 20. maja, v uporabi pa od 20. novembra. Ena največjih sprememb, ki jih prinaša, se nanaša prav na elektronsko vodenje evidenc za delodajalce, ki jim je pravnomočno izrečena globa zaradi kršenja določb, povezanih z delovnim časom in evidencami. Foto: Shutterstock

Potem ko so mediji pred dnevi povzeli informacijo Inšpektorata RS za delo, da mora na podlagi pravnomočnih odločb, izrečenih na podlagi novele zakona o evidentiranju delovnega časa, elektronsko evidenco voditi 25 kršilcev, na inšpektoratu zdaj pojasnjujejo, da to velja le za tri. "Še vedno pa drži, da so medijsko izpostavljeni subjekti storili objavljene prekrške delovne zakonodaje, ki so tudi že pravnomočni. Omenjeni torej samo niso dolžni voditi elektronskih evidenc delovnega časa," so dodali.

Da so podatki, ki so jih posredovali v javnost, napačni, so odkrili na podlagi interne revizije. Razlog za napako je bil v informacijskem sistemu, so navedli in dodali, da nepravilnosti skupaj s strokovnjaki na področju informacijske tehnologije prioritetno odpravljajo. "Čeprav smo na inšpektoratu že v maju posodobili informacijski sistem, smo šele pozneje ugotovili, da je sistem podal napačne podatke," so še pojasnili razloge za zaplet.

O kršilcih, kaznovanih z elektronskim vodenjem evidenc, je na začetku decembra prvi poročal portal N1, v javnosti pa je posebej odmevala kršitev v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL), kjer naj bi inšpektorji naleteli na odstopanja pri zagotavljanju počitka med dvema zaporednima delovnima dnevoma, kot ga zapoveduje zakon o delovnih razmerjih. Kaznovani naj bi bili, ker počitek med enim in drugim delovnim dnem v dveh primerih ni trajal 12 ur, temveč 11 ur in 45 minut.

Med 25 kršilci naj bi prevladovali samostojni podjetniki, na seznamu pa so tudi podjetja Adria Mobil, Sončni Kanin, ki upravlja smučišče Kanin, MGL, Zdravstveni dom Grosuplje in Dijaški dom Nova Gorica.

Kateri trije kršilci morajo voditi elektronske evidence, na inšpektoratu niso navedli, so pa omenili, da se je vršilka dolžnosti glavnega inšpektorja za delo Katja Čoh Kragolnik javno izpostavljenim subjektom, ki jim tega v resnici ne bo treba storiti, že opravičila.

Novela zakona o evidencah delovnega časa je v veljavi od 20. maja, v uporabi pa od 20. novembra. Ena največjih sprememb, ki jih prinaša, se nanaša prav na elektronsko vodenje evidenc za delodajalce, ki jim je pravnomočno izrečena globa zaradi kršenja določb, povezanih z delovnim časom in evidencami, in sicer za dve leti.

Tik pred začetkom uporabe novele je v gospodarstvu in delu politike završalo, češ da so rešitve neživljenjske in da le dodatno obremenjujejo gospodarstvo.

Ministrstvo za delo je zato odprlo poseben elektronski naslov, na katerega lahko vsi, ki naletijo na kakršne koli težave pri izvajanju zakona, sporočajo komentarje, opažanja, predloge. Ministrstvo bo vse pobude pregledalo, če bo treba, pa zakon po treh mesecih odprlo in popravilo, je napovedal resorni minister Luka Mesec. Inšpektorat za delo naj bi imel v tem času na terenu le svetovalno vlogo.