Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Inflacija se je s tem v primerjavi z majem, ko je bila na letni ravni 2,1-odstotna, na mesečni pa 0,9-odstotna, junija nekoliko umirila, je sporočil državni statistični urad.

Sorodna novica Vasle: Inflacija je najverjetneje začasna, a gotovosti ni

Povprečna 12-mesečna rast cen življenjskih potrebščin je bila v šestem letošnjem mesecu 0,1-odstotna, potem ko je bila junija lani enoodstotna.

Blago se je na letni ravni podražilo povprečno za 2,3 odstotka, storitve pa so se za 0,2 odstotka pocenile. Trajno blago je bilo dražje za 0,9 odstotka, poltrajno blago za 1,7 odstotka, blago dnevne porabe pa za 2,8 odstotka.

K letni inflaciji so največ (eno odstotno točko) prispevale višje cene naftnih derivatov. Na drugi strani so se v letu dni najopazneje pocenili počitniški paketi.

Sorodna novica V proračunu doslej 1,3-milijardna luknja, javnofinančni primanjkljaj 8,3-odstoten

K mesečni inflaciji so 0,4 odstotne točke prispevale višje cene storitev iz skupine rekreacija in kultura; med temi so se najbolj podražili počitniški paketi. Na drugi strani so jo za 0,1 odstotne točke znižala cenejša oblačila.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v juniju 2021 1,7-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 0,0-odstotna. Mesečna rast cen je bila 0,4-odstotna.