Foto: MMC RTV SLO/AP
Foto: MMC RTV SLO/AP

Z junijem bo vnos številke PIN potreben za potrjevanje brezstičnih plačil nad 50 evrov. Izjemoma ga bo treba vpisati za brezstična plačila pod 50 evrov, kadar bo takšna zahteva posameznega POS-terminala, so navedli v Združenju bank Slovenije.

Nekatere banke in hranilnice so zaradi zagotavljanja dodatne varnosti pri brezstični uporabi kartic že ob uvedbi brezstičnih kartic postavile dodaten limit za kartice oz. skupni limit za izvajanje brezstičnih transakcij brez vnosa PIN-številke. Ta je tako odvisen od posamezne banke oz. hranilnice in je določen kot seštevek zneskov zaporednih brezstičnih plačil, ki so bila izvedena brez vnosa številke PIN.

"Ko boste dosegli skupni znesek predhodnih zaporednih brezstičnih plačil brez vnosa PIN-številke, ki je pri vaši banki ali hranilnici določen kot limit, boste morali v nadaljevanju tudi pri plačilu zneska pod 50 evrov na prodajnih mestih na POS-terminalu vpisati PIN-številko vaše kartice," so še pojasnili.

Sprememba dviga limita pri brezstičnem poslovanju se bo v praksi uvedla postopoma. Zaživela bo predvidoma do sredine junija, in sicer v odvisnosti od časovnice nadgradenj posameznih POS-terminalov.

Dvigi brez PIN-a odslej do 50 evrov