Premoženje Bankmana - Frieda je skoraj čez noč strmoglavilo s 16 milijard na nič. Foto: Reuters
Premoženje Bankmana - Frieda je skoraj čez noč strmoglavilo s 16 milijard na nič. Foto: Reuters

Bankmana - Fireda so prijeli na večer pred predvidenim zaslišanjem v ameriškem kongresu, kjer naj bi pričal o tem, kako je čez noč prišlo do propada ene največjih kriptoborz na svetu.

Nekdanjega milijarderja so na poziv ameriške vlade aretirale bahamske oblasti, in sicer na podlagi zapečatene obtožnice južnega okrožja zvezne države New York, je prek družbenega omrežja Twitter sporočil tamkajšnji glavni tožilec Damian Williams. Kot je njegove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP, pričakujejo, da se bo obtožnico odpečatilo danes, nato naj bi bile znane tudi podrobnosti zadeve.

Urad predsednika bahamske vlade je medtem objavil, da so 30-letnika aretirali zgodaj zvečer v njegovem stanovanjskem kompleksu v prestolnici Nassau. V pripor so ga odpeljali brez incidentov, danes pa naj bi že stopil pred sodnika v Nassauu. Pričakuje se, da bodo ZDA zahtevale njegovo izročitev.

Bankman-Fried se je po navedbah AFP-ja v zadnjih tednih upiral pravnim nasvetom in se množično pojavljal v medijih, pri čemer je predstavljal svojo različico nenadnega propada FTX-a. Običajno je nastopal po videopovezavi z Bahamov, kjer je tudi sedež bankrotirane platforme za trgovanje s kriptovalutami.

FTX je v ZDA razglasil bankrot v prvi polovici novembra, in sicer po odstopu konkurenčne platforme Binance od njenega prevzema. Bankman-Fried je tedaj odstopil s položaja, še predtem pa je dejal, da se podjetje spopada z izpadom osmih milijard dolarjev in da bi potrebovalo štiri milijarde dolarjev, da bi ostalo plačilno sposobno.

Tudi mediji so tedaj poročali, da naj bi FTX neustrezno ravnal s sredstvi strank. Pod drobnogled so ga zato v ZDA vzeli tamkajšnja komisija za vrednostne papirje in borzo, ministrstvo za pravosodje in zvezna komisija za trgovino.