Marina Portorož. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Marina Portorož. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

"Družba Terme Čatež obvešča, da so bili v postopku prodaje 100-odstotnega lastniškega deleža v družbi Marina Portorož izpolnjeni vsi pogodbeno odložilni pogoji in z dnem 4. maj 2021 izveden prenos lastništva delnic na kupca," so Terme Čatež objavile na spletni strani Ljubljanske borze.

Sorodna novica Marina Portorož v roke japonskim kupcem

V Termah Čatež imena kupca ne razkrivajo, je pa družba PricewaterhouseCoopers, ki je svetovala pri prodaji, sporočila, da je to podjetje Luka Lucija. To je od Term Čatež prevzelo celotno dejavnost Marine Portorož, ki zajema upravljanje približno tisoč privezov, infrastrukturo za servis plovil, pa tudi nastanitvene, gostinske, športne in prodajne objekte.

"Cilj novega lastnika je izvesti prenovo in posodobitev Marine Portorož, oživiti njeno poslovanje ter jo ponovno utrditi med najpomembnejšimi in najuglednejšimi marinami v regiji," so v sporočilu za javnost še zapisali v družbi PricewaterhouseCoopers.

Do konca leta 2022 napovedujejo milijonsko naložbo v infrastrukturo

Iz Marine Portorož so sporočili, da je bil za novega direktorja največje marine v Sloveniji imenovan Luka Prebil, v kratkem pa bo imenovan tudi nov nadzorni svet. "Načrti za marino so ambiciozni, do konca leta 2022 imamo zavezo za milijonsko investicijo v infrastrukturo. S tem bo ekipa začrtala novo poglavje portoroške Marine," so zapisali v družbi.

Vodstvo družbe ima cilj, da Marina Portorož postane atraktivna navtična destinacija, ki bo za obiskovalce zanimiva celo leto, predvsem z razvijanjem navtičnega turizma in posledično z njim tudi Portoroža kot turistične destinacije.

"Dolgoročen razvojni načrt marine je usmerjen predvsem v nadgradnjo obstoječe infrastrukture, izboljšanje zadovoljstva uporabnikov in v razširitev tako ponudbe v sami marini kot tudi storitev, ki so vezane na obalna mesta in zaledje," so navedli.

Tako v prvi fazi načrtujejo nujno potrebna obnovitvena gradbena dela, ozelenitev okolice in celostno digitalno transformacijo marine. Pomemben poudarek bodo dali tudi gastronomski ponudbi v marini.

"Poleg investicij v osnovno infrastrukturo je v načrtu tudi program za izboljšanje zadovoljstva strank, ki je tesno povezano s strokovnim razvojem zaposlenih," so še dodali in napovedali tudi nadaljevanje zgodbe z modro zastavo marine z dolgoročnim ciljem ustvariti trajnostno, do narave prijazno poslovno okolje.

Višina kupnine je poslovna skrivnost, TV Slovenija pa je v torek poročala, da naj bi JonatanMars za Marino Portorož odštel med 15 in 20 milijoni evrov.

Družba Terme Čatež je pogodbo o prodaji stoodstotnega deleža Marine Portorož 24. februarja podpisala z izbranim kupcem na podlagi prodajnega postopka, v katerem je sodelovalo več zainteresiranih kupcev.

Sorodna novica Bojan Petan zanika zlorabo položaja

Vse do DZS-ja in Petana

Terme Čatež, ki so del skupine DZS, so Marino Portorož prodajale že dlje časa. Nazadnje so prodajni postopek znova začele avgusta lani. Rok za ponudbe je bil v drugi polovici septembra.
Pred časom je po več letih propadel načrt prodaje družbe Adventuri holdingu in družbi Glen, posel naj bi v vodo padel zaradi nesoglasij o ceni. Družba MMNT, ki sta jo za prevzem ustanovila Adventura holding in Glen, naj bi po takratnih navedbah časnika Finance iz avgusta lani za Marino Portorož plačala 21,6 milijona evrov.

Prodaja Marine Portorož je del dogovora DZS-ja z upniki o finančnem prestrukturiranju. Glavni upnik je sklad York, ki je terjatve do družbe kupil od Gorenjske banke in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).