Foto: BoBo
Foto: BoBo

Napovedi rasti za prihodnje leto Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ni spreminjala; svetovni bruto domači proizvod naj bi se leta 2024 okrepil za 2,9 odstotka. Organizacija je izboljšala napoved za gospodarstva ZDA, Kitajske in območja z evrom. Še vedno pa ocenjuje, da rast ne bo presegla 3,3-odstotne iz leta 2022.

"Razmere se izboljšujejo, a pot okrevanja svetovnega gospodarstva je dolga," je v najnovejšem poročilu zapisala glavna ekonomistka pri organizaciji Clare Lombardelli. Kot je dodala, je glede na pretekle standarde tokratno okrevanje šibko.

Inflacija prihodnje leto naj bi bila veliko nižja

Slovenija bo imela po napovedih OECD-ja letos 1,5-odstotno rast, kar odraža šibko domače in zunanje povpraševanje. Razmere na trgu dela bodo ostale nespremenjene, kar bo spodbujalo rast plač in dodatno krepilo inflacijske pritiske. Leta 2024 naj bi se rast v Sloveniji okrepila na 2,6 odstotka.

Inflacija naj bi medtem po njihovih napovedih v Sloveniji letos znašala 7,3 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se sprostila na 4,4 odstotka.

Foto: STA
Foto: STA

"Centralne banke morajo ohraniti strogo denarno politiko"

Okrevanje v svetu spodbujajo nižje cene energentov, sprostitev ozkih grl v dobavnih verigah in sprostitev strogih protikoronskih ukrepov na Kitajskem, so zapisali v poročilu. Po drugi strani ga še naprej zavira inflacija. Ta se sicer znižuje, a vztraja na visoki ravni. Kot ocenjuje OECD, bo to dejstvo najverjetneje centralne banke po svetu še naprej spodbujalo k višanju obrestnih mer.

"Centralne banke morajo ohraniti strogo denarno politiko, dokler ne bo jasno, da se inflacijski pritiski zmanjšujejo," so zapisali. Na drugi strani OECD opozarja, da se visoke obrestne mere že čutijo, predvsem v nepremičninskem in finančnem sektorju.

Napoved gospodarske rasti za ZDA je organizacija dvignila na 1,6 odstotka, Kitajski pa napoveduje 5,4-odstotno rast. Obe sta za 0,1 odstotne točke višji kot v marčni napovedi. Za 0,1 odstotne točke je OECD popravil tudi napoved rasti območja z evrom, in sicer na 0,9 odstotka. Nemško gospodarstvo naj bi letos stagniralo, japonsko pa imelo 1,3-odstotno rast.