Za informacijo o ceni je treba priti do avtomata in dvigniti ročko. Foto: BoBo
Za informacijo o ceni je treba priti do avtomata in dvigniti ročko. Foto: BoBo
Sorodna novica Vlada ne bo več nadzorovala cen goriv. Trgovci zadovoljni, ZPS svari

Cene naftnih derivatov je vlada regulirala od leta 2000 do oktobra letos. Za liberalizacijo cen za neosvinčen 98-oktanski bencin in kurilno olje se je odločila spomladi 2016, jeseni 2016 pa so se lahko prosto določale cene 95-oktanskega in dizelskega goriva, ki se prodaja na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest. Od oktobra velja popolna deregulacija cen, saj je vlada liberalizirala še cene obeh energentov na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest.

Petrol: Cene so na spletni strani, aplikaciji, klicnem centru ...

Sorodna novica Cene goriv se po deregulaciji niso bistveno spremenile, Petrol spreminja oglaševanje cen

Petrol cen ne objavlja več na informacijskih tablah, temveč le na točilnem avtomatu ob dvigu iztakalne ročke pred začetkom točenja goriva. Kot so v družbi povedali za Večer, nameravajo predvidoma do sredine prihodnjega leta postaviti zunanje prikazovalnike cen na večini prodajnih mest v Sloveniji. "Petrol omogoča vpogled v aktualne cene goriva za vsa prodajna mesta na spletni strani, v mobilni aplikaciji, klicnem centru in na obcestnih prikazovalnikih cen, ki so nameščeni na nekaterih prodajnih mestih," so dodali za časnik.

AVK: Z obveščanjem do bolj racionalnega obnašanja

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je že v raziskavi leta 2017 ugotovila, da so nekateri ponudniki na nekaterih bencinskih servisih prenehali objavljati cene na informacijskih panojih. Agencija je navedla, da transparentno obveščanje potrošnikov vodi v njihovo bolj racionalno obnašanje, s tem pa pomembno prispeva k razvoju čim bolj konkurenčnega okolja na tem trgu. "Večja je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega vedenja ponudnikov, kamor spada tiho dogovarjanje o cenah," so poudarili v AVK-ju.

AVK je takrat ocenil, da bi bilo dobro za razvoj konkurence, če bi pristojno ministrstvo zavezalo ponudnike na način, da bi sistemsko uredila zahteva po javni objavi cen na informacijskih tablah ob posameznem bencinskem servisu, kar danes ni urejeno, ažurno poročanje ponudnikov o cenah z navedeno obvezno periodiko spreminjanja cen na določen dan in uro v tednu, kar je danes delno urejeno, ter razvoj aplikacije, kar je delno urejeno, saj manjka uradna aplikacija z možnostjo razvrstitve bencinskih servisov od najcenejšega do najdražjega za posamezno vrsto goriva v želenem radiju.

"V skladu z odredbo o podatkih, ki jih morajo distributerji naftnih derivatov in drugi zavezanci zagotavljati ministrstvu, morajo ponudniki javiti spremembo najmanj uro pred spremembo, kar je neustrezno. Cena goriva se trenutno lahko spreminja vsako uro, kar predstavlja možnost neupravičenih in potencialno manipulativnih nihanj cen goriv vsako uro. Primernejša rešitev je največ enkrat dnevno povišanje cen in neomejeno zniževanje cen, kot je to urejeno v Avstriji," so izpostavili v AVK-ju.

Breda Kutin z ZPS-ja. Foto: BoBo
Breda Kutin z ZPS-ja. Foto: BoBo

ZPS za natančna pravila o spreminjanju cen skozi dan

Podobno ugotavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), zato so na začetku oktobra na gospodarsko ministrstvo naslovili poziv, naj vzpostavi "konkretna pravila in učinkovit sistem nadzora nad cenami, s katerim bi preprečili nepotrebno zmedo ali oškodovanje potrošnika". Tudi v ZPS-ju se zavzemajo za natančna pravila, povezana z možnostmi spreminjanja cen skozi dan, in za primer dajejo Avstrijo, kjer po 12. uri trgovci ne smejo zviševati cen. Kot primer dobre prakse omenjajo tudi obveščanje o ceni goriva za vsaj naslednja dva bencinska servisa ob avtocesti.

Ministrstvo: Omejitve niso predvidene

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so v odgovoru ZPS-ju zapisali, da niso predvidene nobene omejitve glede možnosti spreminjanja cen naftnih derivatov. Zakonodaja v zvezi z oglaševanjem cen ne predpisuje posebnih obveznosti, določeno je, da mora podjetje pred sklenitvijo pogodbe na jasen in razumljiv način zagotoviti informacije o končni ceni blaga ali storitve. Ministrstvo je marca 2019 za potrebe obveščanja potrošnikov o cenah naftnih derivatov vzpostavilo spletno aplikacijo goriva.si, so navedli.

V AVK-ju so spomnili, da po deregulaciji cen lahko delujejo le v okviru svojih pristojnosti, kot izhajajo iz zakonodaje s področja varstva konkurence, zlasti ugotavljanje prepovedanih omejevalnih sporazumov med podjetji in zlorabe prevladujočega položaja podjetja na trgu. "Ti postopki pa so praviloma zaradi svoje kompleksne narave dolgotrajni in niso namenjeni takojšnjemu blaženju posledic kratkotrajnega nihanja cen. Agencija bo spremljala razmere na predmetnem trgu in po potrebi ukrepala v skladu s svojimi pooblastili," so še zapisali.