Naložbo, vredno 1,8 milijona evrov, je sofinancirala Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Panvita, ki letos zaznamuje 100 let delovanja, želi z novim rastlinjakom odpraviti vplive podnebja in temperaturna nihanja, ki vedno pogosteje posegajo v pridelavo kmetijskih pridelkov. Tako bo zaradi nadzorovanih pogojev v rastlinjaku lokalno pridelane sveže jagode slovenskim potrošnikom lahko ponudila tudi jeseni, so sporočili iz podjetja.

Predsednik uprave Skupine Panvita Peter Polanič je ob zagonu nove naložbe izrazil ponos, da so 100-letnico delovanja "okronali tudi z novim rastlinjakom, v katerem bomo lahko gojili vse do 250.000 sadik jagod". Gradnja rastlinjaka je po njegovih besedah še eden od pokazateljev prizadevanj za razvoj in rast na področju kakovostne in lokalno pridelane hrane ter s tem za dvig samooskrbe v Sloveniji.

Dva hektarja velika Panvitina naložba v Beltincih bo razdeljena na štiri sektorje, ki bodo omogočali stabilnejšo in zgodnejšo sezono jagod. V novem rastlinjaku bodo ustvarjali pogoje za optimalen razvoj pridelka, nadzorovani bodo klimatski pogoji, vključno s temperaturo, vlago in svetlobo. "Takšna pridelava je tudi okoljsko prijaznejša, saj zaradi nadzorovanega okolja omogoča nižjo porabo vode, hranil ter fitofarmacevtskih sredstev," so še pojasnili v podjetju.