Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Mesec poprej, ob koncu avgusta, je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 47.383 brezposelnih, kar je 0,2 odstotka več kot julija in 12,1 odstotka manj kot avgusta lani.

Na zavodu za zaposlovanje se je septembra na novo prijavilo 4874 brezposelnih, kar je 23,3 odstotka več kot avgusta in 1,8 odstotka manj kot septembra lani. Med na novo prijavljenimi je bilo 2211 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 815 je bilo iskalcev prve zaposlitve, 46 brezposelnih zaradi stečajev in 654 presežnih delavcev, je sporočil zavod za zaposlovanje.

Izteki pogodb za določen čas

V primerjavi s predhodnim mesecem se je najbolj povečalo število novih iskalcev prve zaposlitve, za 234 odstotkov. Prijav po izteku zaposlitev za določen čas je bilo 22,8 odstotka več, presežnih delavcev se je prijavilo 13,8 odstotka manj, brezposelnih zaradi stečajev pa 27,8 odstotka več.

Medletna primerjava pa kaže, da se je prijavilo 17 odstotkov več presežnih delavcev, 21,1 odstotka več stečajnikov in 3,7 odstotka več iskalcev prve zaposlitve. Brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas se je prijavilo 4,9 odstotka manj.

Od 6258 brezposelnih, ki jih je septembra zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 4366 ljudi, kar je 111,2 odstotka več kot avgusta in 4,4 odstotka manj kot septembra lani.

Najbolj so zaposlovali slednje profile:

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, učiteljev razrednega pouka, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, predmetnih učiteljev v osnovni šoli, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, komercialnih zastopnikov za prodajo, delavcev za pomoč pri pouku, kuhinjskih pomočnikov, natakarjev ter skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo.

Statistika po regijah

Število brezposelnih se je septembra na mesečni ravni znižalo v vseh območnih službah zavoda. Bolj kot na ravni države je šlo navzdol v službah Maribor (-5,2 odstotka), Kranj (-4,9 odstotka), Ptuj (-4,0 odstotka), Nova Gorica (-3,5 odstotka), Murska Sobota (-3,4 odstotka) in Velenje (-3,1 odstotka). V službi Trbovlje je bil upad enak republiškemu (-2,9 odstotka), sledijo službe Ljubljana (-2,6 odstotka), Koper (-2,4 odstotka), Celje (-1,5 odstotka), Sevnica (-1,1 odstotka) in Novo mesto (-0,4 odstotka).

Na letni ravni je brezposelnost najbolj upadla v območnih službah zavoda Kranj (-17,1 odstotka) in Ptuj (-16,0 odstotka), najmanj pa v službah Sevnica (-6,1 odstotka) in Velenje (-6,6 odstotka).

Najbolj so se zanimali za dela pri visokih gradnjah

Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ iz predelovalnih dejavnosti, s področja zdravstva in socialnega varstva, gradbeništva in izobraževanja, so septembra zavodu sporočili 14.158 prostih delovnih mest, to je 4,3 odstotka manj kot avgusta in 6,4 odstotka manj kot septembra lani. Najbolj so se zanimali za delavce za preprosta dela pri visokih gradnjah (886 prostih delovnih mest).

V prvih devetih mesecih letos je bilo na zavodu v povprečju mesečno prijavljenih 49.083 ljudi, kar je 15,3 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani. V tem času se je na novo prijavilo 42.570 brezposelnih, kar medletno pomeni 0,6-odstoten padec. Največ ljudi se je prijavilo, ker jim je prenehala zaposlitev za določen čas. Iz evidence se je skupaj odjavilo 49.752 brezposelnih, od tega 32.533 zaradi zaposlitve, kar je 11,3 odstotka manj kot v tem času lani.

V devetmesečju so na zavodu našteli 129.673 prostih delovnih mest – 3,7 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani.

Na zavodu so ob tem objavili še zadnji podatek o stopnji registrirane brezposelnosti. Julija je znašala 4,8 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več od junijske stopnje, a 0,8 odstotne točke manj od brezposelnosti julija 2022.

Močan trg dela

Greta Metka Barbo Škerbinc Foto: BoBo/Borut Živulović
Greta Metka Barbo Škerbinc Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot je na novinarski konferenci poudarila v. d. direktorice zavoda Greta Metka Barbo Škerbinc, najnovejše številke še vedno odražajo močan trg dela. Slovenija ima po njenih besedah eno najnižjih brezposelnosti v Evropski uniji. Stopnja anketne brezposelnosti v Uniji je bila avgusta v povprečju 5,9-odstotna, v Sloveniji 3,5-odstotna, je spomnila.

Na zavodu v naslednjih nekaj mesecih sicer pričakujejo nekaj povečanega priliva brezposelnih. Prvi priliv bo po napovedih že oktobra, ko se v evidenco brezposelnih več prijavljajo iskalci prve zaposlitve, predvsem študenti, ki jim je konec septembra potekel status. Drugi priliv se pričakuje konec leta, ko prav tako pride do sezonskega povečanja brezposelnosti.
Konec leta pa na zavodu po besedah Grete Metke Barbo Škerbinc pričakujejo okoli 48.800 brezposelnih oz. osem odstotkov manj, kot jih je bilo ob koncu leta 2022.

Kdo so registrirani brezposelni?

Metodološko pojasnilo zavoda za zaposlovanje: to so iskalci zaposlitve, ki niso v delovnem razmerju, niso samozaposleni, niso poslovodne osebe v osebni družbi in enoosebni družbi z omejeno odgovornostjo ter zavodu, niso kmetje, niso upokojenci, nimajo statusa dijaka, vajenca, študenta ali udeleženca izobraževanja odraslih, mlajšega od 26 let, so zmožni za delo, so prijavljeni na ZRSZ-ju, aktivno iščejo zaposlitev in so pripravljeni sprejeti ustrezno oziroma primerno zaposlitev, ki jim jo ponudi ZRSZ ali drug izvajalec storitve posredovanja zaposlitve. Za zaposlitev so zmožne brezposelne osebe od dopolnjenih 15 do 65 let starosti, pri katerih ni prišlo do popolne nezmožnosti za delo po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ali po predpisih o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov.