Foto: Vlada RS/Twitter
Foto: Vlada RS/Twitter

Minister za okolje, energijo in podnebje Bojan Kumer je na novinarski konferenci pojasnil, da je državno pomoč štirim hčerinskim podjetjem SIJ-a zaradi energetske krize obravnavala vlada.

Gospodarski minister Matjaž Han je namreč SIJ že pozval, naj njene štiri hčerinske družbe vrnejo državno pomoč, saj je skupščina delničarjev potrdila izplačilo dividend v vrednosti 5,8 milijona evrov. Do zdaj so njegove štiri hčerinske družbe dobile 2,42 milijona evrov državne pomoči.

"Ko smo reševali energetsko krizo oziroma draginjo, je bilo zelo jasno zapisano, da morajo pomoč dobiti tista podjetja, ki so pomoči dejansko potrebna in jih je energetska kriza najbolj prizadela." Kumer je dejal, da so podjetjem namenili ogromno denarja. Ukrepi pa so bili različni za mala, srednja in velika podjetja.

"Na eni strani črpanje državnih pomoči, na drugi strani pa izplačilo dobička in nagrad poslovodstvu za nas absolutno ni sprejemljivo."

Kumer je ob tem dejal, da se z ministrom Hanom strinjata, da zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ni bil namenjen podjetjem, ki imajo dobičke in si lahko privoščijo izplačila poslovodstvu. Vlada je s tem v zvezi sprejela več sklepov.

Na Kumrovo pobudo se je seznanila z informacijo, da se je potrdilo izplačilo dobičkov in nagrad poslovodstvu, kar pa ni bil namen reševanja energetske krize. "Drugi sklep: Vlada meni, da je šlo za ravnanje gospodarskih subjektov, ki je v nasprotju z namenom zakona pomagati družbam, ki so dejansko v težavah zaradi energetske krize." V tretjem sklepu se je vlada seznanila z informacijo gospodarskega ministra o že izvedenih ukrepih. Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport je naložila, da mora ukrepati in takoj okrepiti nadziranje izvajanja zakona o pomoči gospodarstvu," je pojasnil Kumer in dodal, da vlada zahteva tudi takojšnjo izvedbo vseh postopkov za izdajo odločb o vračilu neupravičeno prejetih pomoči. Pod četrtim sklepom pa je vlada Fursu naložila izterjavo vračila neupravičeno prejetih pomoči, kar naj izvede nemudoma, je dejal Kumer.

Na navedbe, da naj bi SIJ izplačal ne le dividende, temveč tudi nagrade poslovodstvu, je Kumer povedal, da preverjajo nagrade poslovodstvu za uspešno poslovanje v vrednosti dvajsetih milijonov. "Namen je bil, da okrepimo nadzor in preverimo, kakšne so dejanske številke," je dejal.

Povedal je, da je vlado gospodarski minister že seznanil s tem, da so se začeli postopki nadzora, kaj vse je že bilo izplačano in na podlagi katerih določb zakona. "V zakonu je šestnajsti člen, ki omogoča in je dovolj velika pravna podlaga, da lahko sredstva, ki niso v duhu namena zakona, vrnejo prostovoljno," je dejal.

"Želimo poslati tudi zelo jasen signal, da tovrstne mahinacije ne bomo pustili. Pozvali bomo še Furs, da nemudoma prioritetno obravnava ta primer, in da se seveda, če so ustrezne zakonske podlage in če vlada meni, da so, ta zahtevek tudi vrne," je odgovarjal na novinarsko vprašanje.

"Dejansko sem razočaran, ker če si boste zavrteli zelo veliko posnetkov v preteklih mesecih, boste videli, kako je gospod Šimonka tudi v imenu institucije, ki jo zastopa, govoril, da je gospodarstvo v krizi, da so ukrepi vlade nezadostni in da jih je treba še okrepiti," je dejal minister Kumer.

"Danes pa se je pokazalo, da gospodarstvo uspešno posluje, ima dobičke, celo poslovodstva si izplačujejo nagrade, kar seveda za nas ni sprejemljivo," je dodal in pojasnil, da želi vlada pomagati podjetjem, ki so potrebna pomoči, in da ne bodo pustili, da se hkrati izplačujejo dobički oziroma nesorazmerno velike nagrade.

SIJ, ki si je izplačal dobiček, naj vrne državno pomoč

Vodstvo SIJ-a: Očitki so politični

Vodstvo Skupine SIJ zavrača očitke, ki jih je deležno zaradi izplačila dividend in nagrad poslovodstvu, medtem ko so štiri družbe iz skupine prejele državno pomoč. Ocenjujejo, da so objave politično motivirane, usmerjene predvsem v glavnega podpredsednika skupine in predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tiborja Šimonko.

Vodstvo SIJ-a vsebino nekaterih medijskih objav, ki po njihovih navedbah navajajo neuravnotežene in neobjektivne informacije, razume predvsem kot opozorila predsedniku GZS-ja.

Matična družba ni bila prejemnica pomoči

Kot so poudarili v SIJ-u, matična družba skupine, družba SIJ, nikoli ni bila prejemnica pomoči. "Zato so delničarji skladno s predpisi, pogoji izplačila dividend in zakonom o gospodarskih družbah lahko povsem zakonito izglasovali sklep o izplačilu sicer zakonsko določene minimalne višine dividend," so poudarili.

Pravilnost izplačila je po njihovih navedbah v izjavi za portal N1 junija potrdilo tudi ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

"Za sprejem te odločitve je bilo na skupščini konec maja na podlagi predloga uprave in nadzornega sveta doseženo popolno soglasje oz. je bilo od udeleženih 967.016 delnic SIJR-ja oddanih 100 odstotkov glasov. Sorazmerni del izplačanih dividend kot lastnica prejme tudi država," so zapisali.

"Dobički odvisnih družb SIJ Acroni in SIJ Metal Ravne, ki so bili družbi SIJ izplačani v letu 2022, se nanašajo na dobičke iz poslovanja iz preteklih let in so bili izplačani skladno z zakonodajo," so pojasnili.

Visoke cene energentov in visoko povpraševanje

Leto 2022 je bilo sicer po navedbah SIJ-a hkrati zaznamovano tako z visokim povpraševanjem po proizvodih kot tudi z visokimi cenami energentov. "Upravljanje je terjalo veliko mero fleksibilnosti proizvodnje, kar je bilo v zahtevni jeklarski industriji mogoče zaradi obsežnih preteklih naložb. Sem je sodil tudi začasni ukrep znižanja obsega proizvodnje, ki so jo bili primorani prilagajati tudi visokim cenam električne energije. Stroški energije so bili lani v primerjavi s preteklim letom kljub temu podvojeni. Če se ne bi prilagajali, bi bili vplivi še večji," so poudarili.

Dobre poslovne rezultate so dosegli tudi zaradi prenašanja višjih vhodnih cen v cene izdelkov za prodajo na svetovnih trgih. "Preteklo leto je bilo z vidika okoliščin prej izjema kot pravilo in izjemno kompleksno, zato vodstvo prosi, da se v javnosti ne objavljajo posplošene informacije."

V sporočilu so med drugim še poudarili, da je večinski lastnik SIJ-a od vstopa v skupino leta 2007 razvojno in strateško naravnan, saj je od tedaj do vključno leta 2022 skupina za naložbe namenila 880 milijonov evrov.

V šestnajstih letih, odkar ima skupina novega lastnika, je trinajst let poslovala z dobičkom. V tem obdobju je ustvarila 279 milijonov evrov dobička, za dividende je skupaj namenila 94 milijonov evrov.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

SPIRIT zamrznil sredstva

Na podlagi prejetih informacij bo pristojna agencija SPIRIT Slovenija tudi začasno zamrznila nadaljnja izplačila zadevnim štirim hčerinskim podjetjem SIJ Acroni, SIJ Metal Ravne, SIJ ZIP Center in SIJ Ravne Systems ter uvedla nadzor nad podjetji, da ugotovi skladnost njihovega poslovanja z zadevnim Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in s pravili o državnih pomočeh.

"Osnovni namen zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in pravil o državnih pomočeh je pomagati slovenskemu gospodarstvu oz. podjetjem, ki jih je prizadela energetska kriza. Slovenskim podjetjem smo namenili 400 milijonov evrov javnega denarja. Vsekakor ni bil namen dajati državno pomoč podjetjem, ki te pomoči ne potrebujejo tako nujno," je dejal minister za gospodarstvo Matjaž Han.

Zakon prepoveduje izplačila dobičkov

Zakon določa primere, kdaj podjetje, ki je prejelo pomoč, ne sme izplačati dobička. Te omejitve veljajo za prejemnike pomoči in ne za povezane družbe. Kot je pojasnil Han, vlada v zakon ni vključila določbe o prepovedi izplačil dobička tudi za krovne ali povezane družbe predvsem, ker ni želela spraviti v neenakopraven položaj slovenskih krovnih družb v primerjavi s krovnimi družbami, ki imajo sedež v tujini. Za krovne družbe v tujini namreč določbe slovenske zakonodaje ne veljajo niti ni nad njimi mogoč nadzor. Enake določbe o prepovedi o izplačilih dobička so bile že v protikoronskih zakonih za pomoč gospodarstvu v času pandemije covida-19.

Krovna družba SIJ - Slovenska industrija jekla za državno pomoč ni zaprosila. So pa zanjo zaprosila njena štiri hčerinska podjetja. Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport so navedli, da jim je bilo do zdaj izplačanih 2,42 milijona evrov pomoči. Nadaljnja izplačila bo agencija Spirit začasno zamrznila ter v nadzoru podjetij ugotavljala skladnost njihovega poslovanja z zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in s pravili o državnih pomočeh.

Skupščina SIJ-a, v kateri ima družba Dilon 72,2-odstotni delež osnovnega kapitala (74,3 odstotka glasovalnih pravic), med lastniki pa sta še Republika Slovenija (25,0001 odstotka osnovnega kapitala) in družba Unior (0,001 odstotka), je konec maja sklenila, da bo od 102,7 milijona evrov bilančnega dobička za izplačilo dividend za lani namenila 5,8 milijona evrov oz. 6,01 evra bruto na delnico.

Slovenski državni holding (SDH) je sicer sredi junija sklenil, da letos na skupščinah družb ne bo podprl izplačila dividend, če sta predlog za neizplačilo dividend zaradi obveze po vračilu prejete pomoči oblikovala uprava in nadzorni svet, ko dejanski oz. pričakovani znesek pomoči presega deset odstotkov čistega dobička leta 2022, ko je ocenjeni oportunitetni strošek odloga izplačila dividend nižji od ocenjenega stroška izgube pomoči in ko bilančni dobiček družbe za lani omogoča izplačilo primernih dividend v začetku leta 2024.