Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Med podatki o zunanji trgovini Slovenije v oči zbode podatek o menjavi z Rusijo. V prvih 11 mesecih lanskega leta smo v Rusijo izvozili za 30 odstotkov več, uvoz iz Rusije pa se je glede na enako obdobje leto poprej več kot potrojil. Kljub vojni v Ukrajini, sankcijam in embargu smo najbolj povečali uvoz energentov.

"Tukaj govorimo predvsem o predelanih naftnih derivatih, torej ne toliko o surovi nafti," je za Televizijo Slovenija pojasnil glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije Bojan Ivanc. Da je absolutno povečanje obsega uvoza predvsem posledica večje vrednosti uvoženega blaga in ne toliko samega povečanja trgovanja, so v pojasnilu zapisali tudi na ministrstvu za gospodarstvo.

Ob tem so na ministrstvu dodali, da ne nafta ne plin v tistem obdobju nista bila pod sankcijami oziroma zanju ni veljala prepoved uvoza. In res podatki kažejo, da se je vrednost uvoženih naftnih derivatov skoraj pošesterila, medtem ko smo jih količinsko uvozili 2,4-krat toliko kot leto poprej. A to se bo z letošnjim letom močno spremenilo. "Ne znam si predstavljati, da kdo iz EU-ja, ki bi v regiji naročal nafto, ne bi upošteval embarga," je dejal Ivanc.

Povečan obseg trgovanja z Rusijo

Iz Petrola, največjega slovenskega trgovca z nafto, so sporočili, da je zaradi reguliranih cen, ki so bile nižje kot v sosednjih državah, prodaja v lanskem letu močno presegla načrte, zato je moral zagotoviti tudi druge vire, ne le Rusijo. Državno določene nizke cene naftnih derivatov so torej v Slovenijo privabile dobičkarje.

Sorodna novica Vrednost slovenskega trgovanja z Rusijo precej narašča, tako pri uvozu kot tudi izvozu

Na drugi strani pa tako rekoč celotno povečanje izvoza pojasnijo farmacija in zdravila, ki niso pod embargom. "Eno izmed farmacevtskih podjetij ima tudi tovarno v Rusiji in tudi za proizvodnjo izdelkov v Rusiji seveda potrebuje določene polproizvode, ki so izvoženi iz Slovenije v Rusijo," je dejal Ivanc.

Torej ne gre za to, da bi bila Slovenija vojni dobičkar, ampak prej nasprotno, na račun našega odziva na vojno so dobičke na naših ramenih kovali drugi – čeprav je uvoz naftnih derivatov iz Rusije v lanskem letu povečala celotna Evropska Unija.