Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Kar sedem let je cena nepremičnin pri nas vztrajno rasla. "Po prvi koronakrizi leta 2020 so cene drastično poskočile in je bila nepremičnina kot taka ena boljših naložb v tem času," je izjavil Matej Rigelnik, direktor nepremičninske agencije Equinox. "Ko je nepremičnina prišla na trg, se pravi, ko se je začela oglaševati, se je v trenutku prodala. Recimo, v enem tednu ali 14 dneh," je dodala Ajda Mrzel Kaluža, vodja platforme za vrednotenje nepremičninskega trga Arvio.

A je vsesplošna draginja vplivala tudi na področje nepremičnin. Namreč, tako hitrega dviga obrestne mere euribor območje z evrom še ni doživelo. Še konec maja je šestmesečni euribor bil v negativnem območju, zdaj pa je pri 1,7 odstotka. Po napovedih bo do konca leta presegel dva odstotka, v prvih mesecih leta 2023 pa 2,5 odstotka. Kljub temu "še vedno velja neko splošno prepričanje, da se nepremičninskemu posredniku seveda zaupa, da bosta tako prodajalec kot kupec zaščitena", je komentiral Alen Komić, nepremičninski posrednik družbe ABC nepremičnine.

Sorodna novica Analiza: Manj transakcij z nepremičninami, cene začele padati

Toda je kupec zlasti zdaj – v času ohladitve nepremičninskega trga – premalo informiran. "Najdražje, kar boš v življenju kupil, je nepremičnina, in to narediš malo na pamet, recimo, verjameš temu, kar ti sosed ali prijatelj pove, poslušaš, kaj ti bo sosed rekel, prijatelj. Ne, dajte raje pogledati podatke, po koliko se prodajajo podobne nepremičnine," je pozvala Mrzel Kaluža.

V letošnjem drugem četrtletju je v primerjavi s prvim četrtletjem opaziti kar 15-odstotni upad nakupa nepremičnin. Kvadratni meter rabljenega stanovanja v Ljubljani pa se je pocenil za približno 100 evrov, kažejo podatki platforme za vrednotenje nepremičnin Arvio.

"Slovenci imamo v stanovanjskih nepremičninah okoli 80 milijard evrov premoženja," je sporočil Rigelnik

Ne glede na cene prodaja nepremičnin še vedno cveti. V drugi četrtini leta je bilo prodanih 3669 stanovanj v vrednosti 449 milijonov evrov, kažejo podatki statističnega urada.

Primerjava na evropski ravni

Po podatkih evropskega statističnega urada so se v Evropski uniji v zadnjih 12 letih cene povišale za 48 odstotkov, najemnine pa za 18 odstotkov. Še posebej je bila hitra rast cen v zadnjih dveh letih.

Vrednost stanovanj je v 12 letih narasla v 24 državah članicah Unije. Skoraj potrojil so se cene v Estoniji, več kot podvojile pa tudi v Avstriji, Luksemburgu, Latviji, Litvi, na Češkem in Madžarskem.

V treh državah članicah so se cene stanovanj znižale. Gre za Italijo, Grčijo in Ciper. V Sloveniji pa so se cene stanovanj v zadnjih 12 letih zvišale za približno 47 odstotkov, najemnine pa so poskočile za 40 odstotkov.

Kaj se dogaja na slovenskem nepremičninskem trgu