Predsednik inštituta Clemens Fuest pravi, da se BDP lahko skrči tudi za šesto odstotkov. Foto: EPA
Predsednik inštituta Clemens Fuest pravi, da se BDP lahko skrči tudi za šesto odstotkov. Foto: EPA

Posledic trenutno podrobneje ni mogoče napovedati, zgovoren pa je podatek, da je kazalnik gospodarske klime v Nemčiji marca glede na februar utrpel največji padec po letu 1991, je sporočil Ifo. Predsednik inštituta Clemens Fuest je opozoril, da Nemčijo po njihovem najbolj optimističnem scenariju letos čaka 1,5-odstotno krčenje BDP-ja: "Ta scenarij sicer predvideva le manjše reze v proizvodnjo. Po najslabšem scenariju, ki predvideva velik upad proizvodnje, se bo BDP skrčil za šest odstotkov."

Vrednost kazalnika najnižja po avgustu 2009

Decembra lani je Ifo nemškemu gospodarstvu za letos napovedal 1,1-odstotno rast. Kot kažejo zdaj objavljeni podatki, se je razpoloženje v nemškem gospodarstvu marca izjemno poslabšalo. Kazalnik gospodarske klime se je glede na februar znižal za 8,3 točke, na 87,7 točke, kar je največji padec po letu 1991.

Vrednost kazalnika se je s takšnim padcem po navedbah inštituta spustila na najnižjo raven po avgustu 2009. Vrednost temelji na sezonsko prilagojenih preliminarnih podatkih – vključujejo odzive približno 90 odstotkov običajno sodelujočih menedžerjev. Kot so poudarili v Ifu, so se pričakovanja menedžerjev poslabšala kot še nikoli doslej. Vrednost tega kazalnika se je znižala za 11,2 točke, na 82 točk. Nekoliko manj črnogleda je ocena trenutnih razmer, pri katerih se je kazalnik znižal za 5,2 točke, na 93,8 točke.

Ifo poziva vlado in pristojne institucije k sprejemanju ukrepov

V proizvodnji je vrednost kazalnika padla na najnižjo raven po avgustu 2009. V storitvenem sektorju je bil padec največji od začetka spremljanja podatkov za ta sektor leta 2005, v trgovini pa so pričakovanja najskromnejša po združitvi Nemčij. Nekoliko bolj spodbudne so razmere v gradbeništvu, kjer se je kazalnik pričakovanj prav tako precej znižal, a ocena trenutnih razmer ostaja pozitivna.

Inštitut nemško vlado in preostale pristojne institucije poziva, naj čim prej sprejmejo odločne ukrepe za omilitev negativnih posledic koronavirusa za gospodarstvo. "Govorimo o izjemno obsežnih in ciljno usmerjenih ukrepih," je poudaril Fuest. Ukrepi za zagotavljanje zadostne likvidnosti in državna poroštva lahko po njegovih besedah preprečijo stečaje. Neposredno pomoč nujno potrebujejo tudi samozaposleni in mnogo drugih delavcev, je dodal.