Biden je julija obiskal Savdsko Arabijo, da bi zgladil odnose z Riadom, ki so se močno poslabšali po umoru novinarja Džamala Hašokdžija leta 2018. Foto: AP
Biden je julija obiskal Savdsko Arabijo, da bi zgladil odnose z Riadom, ki so se močno poslabšali po umoru novinarja Džamala Hašokdžija leta 2018. Foto: AP

Na zasedanju v sredo se je razširjena skupina velikih dobaviteljic nafte Opec+ kljub pritiskom ZDA odločila zmanjšati dnevno črpanje nafte za dva milijona sodčkov zaradi občutnega padca cen na svetovnih trgih. Vodilna članica naftnega kartela Savdska Arabija je sporočila, da je zmanjšanje obsega črpanja nujen odziv na zviševanje obrestnih mer na Zahodu in na šibko svetovno gospodarstvo.

Generalni sekretar Opec+ Haitam Al Gais je dejal, da si prizadevajo zagotavljati varnost in stabilnost na energetskih trgih, ki se spopadajo z eno največjih kriz po ruski vojaški agresiji na Ukrajino.

Takoj po odločitvi Opec+ je ameriški predsednik Joe Biden napovedal, da bodo za omejitev rasti cen proučili možnosti za sprostitev strateških rezerv, zdaj pa se je oglasil še ameriški zunanji minister in pojasnil, da pretresajo različne možnosti v odnosu do Riada.

"Kar zadeva prihodnji odnos, pretresamo številne možnosti odziva, pri čemer se dogovarjamo s kongresom," je dejal Blinken, ki pa ni pojasnil, o kakšnih možnostih se odločajo v Washington, vendar je dal vedeti, da ne bodo storili ničesar, kar ni v ameriškem interesu.

Članice Opec+ bodo zmanjšale dnevno črpanje za okoli dva odstotka dnevnih svetovnih dobav. Foto: EPA
Članice Opec+ bodo zmanjšale dnevno črpanje za okoli dva odstotka dnevnih svetovnih dobav. Foto: EPA

Pozivi k zmanjšanju vojaškega izvoza

Demokrati v ameriškem kongresu so v četrtek pozvali k zmanjšanju prodaje vojaške opreme Savdski Arabiji, medtem ko so se nekateri kongresniki celo spraševali o smiselnosti varnostnega sodelovanja z Riadom, ne samo zaradi zmanjšanja dnevnih kvot črpanja nafte, ampak tudi zaradi smrti civilistov v vojaških operacijah pod vodstvom savdskih sil v Jemnu in zaradi kršitev človekovih pravic v savdski monarhiji.

Demokratski senator Bernie Sanders je dejal, da je zmanjšanje proizvodnje nafte očiten poskus dvigovanja cen. "Končati moramo nezakonito dogovarjanjem cen Opeca, odpraviti vojaško pomoč Savdski Arabiji in se močneje premakniti na obnovljive vire energije," je poudaril Sanders.

Bidnova administracija se boji, da bi zmanjšanje črpanja nafte lahko povzročilo dvig cen goriva pred kongresnimi novembrskimi volitvami, na katerih bodo skušali demokrati ohraniti večino v senatu in predstavniškemu domu.

Nekateri so odločitev Opec+ interpretirali kot pomoč Rusiji, ki bi ji koristil dvgi cen, preden konec leta začne veljati embargo na uvoz večine ruske nafte.

Biden je pred le tremi meseci obiskal Savdsko Arabijo, da bi jo med drugim prepričal o povišanju dnevnega črpanja nafte v poskusu znižanja cen goriva. Nekaj tednov pozneje je Riad povečal proizvodnjo nafte za pičlih 100.000 sodčkov na dan, kar so nekateri komentirali kot žalitev za ameriškega predsednika.