Norvežani so z naskokom vodilni po prodaji električnih vozil. Foto: Reuters
Norvežani so z naskokom vodilni po prodaji električnih vozil. Foto: Reuters

Ta skandinavska država si prizadeva ukiniti prodajo vozil na fosilna goriva do leta 2025.

V prizadevanjih, da bi zmanjšala ogljične izpuste in onesnaženost zraka, Norveška vozila na baterije izvzema od večine davkov, ob tem pa ponuja bonitete, kot so brezplačno parkiranje in polnilne postaje.

Neodvisna norveška zveza za ceste (NRF) je sporočila, da se je prodaja električnih avtomobilov lani povzpela na 31,2 odstotka vseh prodaj - za primerjavo: leta 2017 je ta delež znašal 20,8 odstotka, leta 2013 pa le 5,5 odstotka. Prodaja vozil na gorivo in dizelsko gorivo je medtem močno upadla.

"To pomeni majhen korak bližje cilju do leta 2025, ko si je norveški parlament zadal, da bi bila vsa nova vozila brez izpustov," je povedal na tiskovni konferenci direktor NRF-ja Oeyvind Solberg Thorsen.

Še dolga pot do cilja

Je pa ob tem opozoril, da je pred njimi še vedno dolga pot, saj sta dve tretjini od 148.000 lani prodanih avtomobilov na fosilni pogon ali pa hibridov.

Je pa Norveška s svojo statistiko trdno zasidrana na prvem mestu po prodanih električnih vozilih na prebivalca, s tem pa dobro na poti, da se država usmeri v bolj zeleno gospodarstvo. Norveški po deležu prodanih električnih vozil na prebivalca sledita Islandija z 12 odstotki in Švedska s šestimi odstotki.

Na Kitajskem medtem ta delež znaša 2,2 odstotka prodanih vozil, v ZDA pa le 1,2 odstotka.