Miša Molk se je o evtanaziji pogovarjala z Alenko Janžekovič, Natašo Valentinčič, Zvezdanom Pirtoškom in Janezom Markešem. Foto: MMC RTV SLO/ Dunja Danial
Miša Molk se je o evtanaziji pogovarjala z Alenko Janžekovič, Natašo Valentinčič, Zvezdanom Pirtoškom in Janezom Markešem. Foto: MMC RTV SLO/ Dunja Danial

Kaj pa, ko življenje postane eno samo trpljenje? Ko za vedno obležimo v postelji s hudo, neozdravljivo, napredujočo boleznijo, ko vemo, da bo naslednji dan še huje, ko bolečine postanejo neznosne?

Milan Kundera; pisatelj
Psi so v primerjavi z ljudmi pogosto na slabšem. Eno izjemno pomembno prednost pa imajo: evtanazija zanje ni z zakonom prepovedana; živali imajo pravico do dostojanstvene smrti.
.
Brittany Maynard, Američanka, ki je zaradi hude bolezni v Oregonu poiskala pomoč pri samomoru
Zame je izjemno pomembna možnost, da se bom lahko sama odločila o koncu svojega življenja. Ta občutek me pomirja, da ne bom v nenehnem strahu, negotovosti in v bolečinah. Prišel bo dan, ko bo znanost priznala napako in ne bo več odlašala z odločitvijo, ki bi ljudem prihranila stiske in bolečine.
.
Ricky Gervais; komik, igralec
Smo gospodarji svojega življenja in imamo pravico do dostojanstvene smrti in reči, dovolj je bilo.
.
Magnifico; glasbenik
Rad bi, da me nekdo prime za roko in mi reče, pa pojdiva.
.
Stephen William Hawking ; angleški fizik, astrofizik, matematik in kozmolog
Bolniki v terminalni fazi bolezni, ki trpijo velike bolečine, bi morali imeti pravico, da sami odločijo o koncu svojega življenja, tisti, ki jim pri tem pomagajo, pa ne smejo biti kazensko preganjani. Seveda pa morata biti jasno izražena želja in volja bolnika.

Kakšen bo naš konec, tega nihče ne ve. Razen tistih, ki že zdaj poznajo diagnozo svoje bolezni, kot je v primeru ene od sogovornic današnjega podkasta, gospe Alenke Janžekovič, ki se je odločila za pomoč pri samomoru.

Dragi ljudje, tam, kjer jaz živim, ni paliativne oskrbe, pravi Alenka Janžekovič in dodaja:
Dragi ljudje, tam, kjer jaz živim, ni paliativne oskrbe, pravi Alenka Janžekovič in dodaja: "Nekdo bo življenje doživel z veseljem in radostjo, nekdo pa se bo na neki stopnički odločil, 'dovolj imam'. Jaz si ne želim biti niti minutko odvisna od drugih ljudi." Foto: MMC RTV SLO/ Dunja Danial

Evropsko sodišče za človekove pravice priznava posamezniku pravico do samoodločbe o času in načinu končanju lastnega življenja, pravico do dostojne, dostojanstvene smrti z medicinsko pomočjo.

Vendar pa nas ob besedi evtanazija zazebe. Ustrašimo se je. Čeprav v izvornem pomenu predstavlja dobro smrt, smrt iz usmiljenja. Veliko pomislekov in predsodkov imamo do te teme. Zlasti zato, ker mnogo premalo vemo o njej, ker se vse preveč posplošuje, poenostavlja in s tem tudi zavaja.

Zame osebno je pomoč pri samomoru samo logično nadaljevanje paliativne oskrbe. Paliativa ima v Sloveniji prve korake. Tudi tale pogovor bo pomagal, da bo tudi paliativna medicina boljša, pravi nevrokirurg Zvezdan Pirtošek. Foto: MMC RTV SLO/ Dunja Danial
Zame osebno je pomoč pri samomoru samo logično nadaljevanje paliativne oskrbe. Paliativa ima v Sloveniji prve korake. Tudi tale pogovor bo pomagal, da bo tudi paliativna medicina boljša, pravi nevrokirurg Zvezdan Pirtošek. Foto: MMC RTV SLO/ Dunja Danial

Seveda morata biti družba in država najprej dovolj zreli, kulturno in družbeno odgovorni, da lahko predlagata zakonske spremembe o ureditvi evtanazije in medicinske pomoči pri samomoru.

Za pomoč pri samomoru in evtanazijo lahko zaprosijo samo osebe, ki so sposobne odločati o sebi; še v tisti fazi, ko so sposobne razumeti pomen in posledice svojih odločitev. Tudi ni dopustno te odločitve sprejemati po zastopnikih ali da bi odločitve sprejemali svojci, pravi Nataša Valentinčič. Foto: MMC RTV SLO/ Dunja Danial
Za pomoč pri samomoru in evtanazijo lahko zaprosijo samo osebe, ki so sposobne odločati o sebi; še v tisti fazi, ko so sposobne razumeti pomen in posledice svojih odločitev. Tudi ni dopustno te odločitve sprejemati po zastopnikih ali da bi odločitve sprejemali svojci, pravi Nataša Valentinčič. Foto: MMC RTV SLO/ Dunja Danial

Vedno pa je človek, posameznik tisti, ki s svojo zgodbo opozori, da mora družba začeti razmišljati tudi o temah, ki so izjemno občutljive, a pomembne, smo jih pa odrivali od sebe. Ker se nas ne tičejo. Dokler se nas ne dotaknejo osebno.

Težko se pogovarjamo o minljivosti, še težje o evtanaziji in pomoči pri samomoru. Nekako nam še uspe govoriti o tegobah življenja, zatakne pa se, ko začnemo razmišljati o njegovem koncu. Ker nas je strah. Ker gledamo s srcem. Dopovedujemo si sicer, da je smrt del življenja in ne zgolj njegov konec. A kakšen bo konec? Misli na to niso vselej prijazne. Poznam ljudi, ki živijo z mukami, v trpljenju, povsem odvisni od pomoči drugih, s hudimi bolečinami, ljudi, za katere je življenje postalo neznosno breme.

Novinar Janez Markeš:
Novinar Janez Markeš: "V bazičnih trpljenjih človeka je človek vedno sam. Popolnoma sam. Ni nikogar, ki bi sprejemal odločitve namesto njega, oziroma ki bi mu lahko tesnobo in bivanjsko grozo odpomogel." Foto: MMC RTV SLO/ Dunja Danial

Prav ti posamezniki, ki so občutili grozo življenja, in ti, ki čutijo neznosnost bivanja že zdaj, so opozorili, da je tudi v naši družbi prišel čas, ko bo treba nujno začeti javno, široko, pluralno razpravo o evtanaziji in/ali pomoči pri samomoru. Z vseh vidikov bo treba pristopiti k razpravi, saj ta tema postavlja pred nas medicinska, etična, pravna pa tudi verska vprašanja.

Odkrito o evtanaziji v podkastu Govori molk/z Mišo Molk. Vabljeni k poslušanju.

Z gosti sem se pogovarjala tudi o tem, ali svetost življenja lahko razumemo tudi kot spoštovanje pacientove želje, da mu zdravnik na njegovo prošnjo omogoči pomoč pri umiranju in tako človek sam odloči o svojem življenju.

Svoja različna mnenja o evtanaziji in medicinski pomoči pri samomoru so predstavili:
Alenka Čurin Janžekovič, upokojena učiteljica, ki se javno zavzema za uzakonitev evtanazije kot pravice do dostojne smrti v Sloveniji in si sama ureja samomor z zdravniško pomočjo v Švici, Nataša Valentinčič, doktorica pravnih znanosti, ki je doktorirala s področja evtanazije in pomoči pri samomoru, prof. dr. Zvezdan Pirtošek, nevrolog, in Janez Markeš, novinar.

Primeri iz drugih držav

Nizozemska – evtanazija uzakonjena leta 2002. Zakon določa, da se postopek vedno začne na prošnjo bolnika, zdravnik pa lahko prošnji ugodi, ko se prepriča, da je bolnikova želja prostovoljna in dobro premišljena, da je njegovo trpljenje brezupno in nevzdržno, da je v celoti obveščen o svojem stanju in prognozi in da se je pred tem posvetoval še z najmanj enim neodvisnim zdravnikom.
Belgija – evtanazija uzakonjena leta 2002, pol leta pozneje kot na Nizozemskem.
Luksemburg – evtanazija uzakonjena leta 2009.
Kanada – evtanazija uzakonjena leta 2016. Da bi se izognili zlorabam, morata prošnji za končanje življenja pritrditi neodvisni priči, ki nikakor nista vpleteni v zdravljenje prosilca in nimata nikakršnih finančnih interesov v zvezi z njegovim življenjem. Prav tako morata prošnji pisno pritrditi neodvisna zdravstvena delavca. Med podpisom zahteve po pomoči pri končanju življenja in uresničitvijo zahteve mora preteči najmanj desetdnevni rok.
Kolumbija – evtanazija za na smrt bolne uzakonjena leta 2015. Ustavno sodišče je pravico do dostojne smrti podprlo že leta 1997.
Švica – pomoč pri samomoru od leta 1982; od leta 1998 je ta možnost omogočena tudi tujcem.
ZDA – pomoč pri samomoru od leta 1997 v Oregonu, sledili so Washington, Kolorado, Havaji, Kalifornija, Vermont in Montana.
Avstralija – na zvezni ravni sta evtanazija in pomoč pri samomoru prepovedani, a imajo posamezne zvezne države možnost, da same urejajo to področje. Leta 2017 so pomoč pri samomoru prvi uzakonili v zvezni državi Viktorija.

Evtanazija. Podkast Govori molk z Mišo Molk.