V okviru oddaje Gymnasium.eu bosta potekali dve tekmovanji:

  • radijsko tekmovanje v razpravi med pari šol v oddaji in
  • tekmovanje v spletnem debatiranju med posamezniki, po oddaji.

poteka po piramidnem sistemu oziroma po sistemu izpadanja. Zmagovalca posamičnega tekmovanja določimo v postopku točkovanja, ki je opisan malo nižje. V prvem krogu bo osem oddaj, v katerih bomo dobili osem zmagovalcev. Drugi krog tekmovanja bo potekal februarja in v začetku marca, nato se bodo v dveh polfinalnih oddajah pomerile štiri najboljše ekipe. Najboljši dve se bosta 12. aprila 2017 v finalni oddaji borili za glavno nagrado ‒ strokovno ekskurzijo v Strasbourg, kjer bo ena od udeleženk Evrošole, ki je nekakšna simulacija delovanja Evropskega parlamenta.

Točkovanje: Končni rezultat radijskega tekmovanja je izražen v številu točk. Šola prejme točke od žirije in glasov poslušalcev. Največje število možnih točk je 6 (3 od žirije in 3 od glasovanja). Vsak član tričlanske strokovne žirije dodeli svojo točko eni ekipi, posamezna šola lahko torej prejme od žirije od nič do tri točke. Glasove poslušalcev zbiramo z glasovanjem na mobilni aplikaciji, ki traja en teden in se začne po koncu radijske oddaje. Glasovi poslušalcev pa so razdeljeni na odstotke 30‒60‒90. Da ekipa osvoji točko, mora prejeti vsaj 30 odstotkov glasov. Če obe ekipi prejmeta enako število točk ali ena šola ne prejme točke, ker ima manj kot 30 odstotkov glasov, gre tretja točka šoli, ki je dobila več glasov. Primer: pri rezultatu glasovanja 60 : 40 odstotkov so točke razdeljene 2 : 1, v primeru 80 : 20 odstotkov pa je rezultat 3 : 0. Če bo skupni rezultat izenačen (točke strokovne žirije in spletnega glasovanja, torej 3 : 3), o zmagovalcu odloča voditelj oddaje.

Vzporedno z oddajo na radijskih valovih poteka tudi spletna debata. Najboljšega spletnega debaterja bo vsak tekmovalni teden izbrala pisarna slovenskega evropskega poslanca, ki sodeluje v tej oddaji. Tedenski zmagovalec prejme praktično nagrado: zvočno postajo. Na koncu sezone pa bomo od vseh tedenskih nagrajencev dobili tudi najboljšega spletnega zmagovalca sezone. Nagrajen bo z novim pametnim telefonom iPhone 7.

Druga pravila

Šole, ki želijo sodelovati v tekmovanju, se morajo prijaviti pred začetkom sezone. Upoštevajo se le tiste prijave, ki so oddane po navadni ali elektronski pošti. Zmagovalec sezone se avtomatično uvrsti v tekmovanje prihodnje sezone. Med prijavljenimi šolami izžrebamo tekmovalne šole in vrstni red udeležbe. Žrebanje je v živo v prvi, uvodni oddaji. Izžrebane šole lahko sodelujejo v debatnem tekmovanju v radijskem studiu, poleg tega pa tudi v oddajah, v katerih ne tekmujejo. Njihova vloga takrat je spodbujati debato z zastavljanjem vprašanj tekmovalcem, in sicer med radijsko oddajo. Voditelj iz oddanih vprašanj izbere tista, ki so najbolj smiselna za vključitev v živo v oddajo. Vprašanja morajo slediti temi in biti zastavljena tako, da razširjajo debato, vpeljujejo nove razmisleke ali iščejo odgovore na še nedotaknjene vidike teme. Poleg tega lahko vse šole, ne glede na žreb in prijavo, sodelujejo v spletni debati po sami oddaji. V spletni debati sicer sodelujejo kot posamezniki. Spletna debata je namenjena mladim, hkrati pa tudi tistim, ki mlade usmerjajo, spodbujajo, informirajo in z njimi sodelujejo v konstruktivni in spoštljivi debati ‒ torej profesorjem, staršem, evropskim poslancem, novinarjem, članom žirije ...