Naš sogovornik je užival vse vrste mamil, najpogosteje heroin. Foto: RTV SLO
Naš sogovornik je užival vse vrste mamil, najpogosteje heroin. Foto: RTV SLO

Metadonsko zdravljenje je, kot da bi alkoholika, na primer, zdravili s travarico.

Nekdanji odvisnik
V komuni ima posameznik čas, da razmisli o določenih stvareh. Foto: EPA
Mnogi, ki so poskusili z metadonskim zdravljenjem, menijo, da vodi le v novo odvisnost. Foto: RTV SLO

Za odgovore smo poprosili nekdanjega odvisnika, ki je bil v eni prvih generacij odvisnikov, ki so se zdravili v komuni v Sloveniji. Danes je fant "čist" in poklicno uspešen, z razlaganjem svojih izkušenj pa nima težav.

Kakšne vrste mamil ste uživali?
Glede na to, da sem mamila užival pred letoma 1991 in 1994, sem užival vse, razen mamil, ki so danes znana kot plesne droge. Glavno mamilo je bil heroin, ko je bilo dovolj denarja pa tudi kokain.

Zakaj ste se odločili, da se zdravite v komuni?
Ugotovil sem, da bo treba nekaj narediti, metadonski program, v katerega sem bil vključen, pa je samo umetni nadomestek za heroin in ne služi ničemur. Prišel sem do spoznanja, da mi nobena druga medikamentozna metoda ne bo mogla pomagati. Odločil sem se, da si bom pomagal sam, a tudi tega nisem bil zmožen. Slišal sem za terapevtske skupnosti, kjer nekdanji narkomani pomagajo tistim, ki to še niso postali, in odločil sem se, da se vključim v komuno.

Kaj vam je prineslo življenje v komuni?
V komuni sem revaloriziral vrednote. Pred seboj sem imel dve možnosti. Prva je bila, da ostanem džanki, ki potem dela vse, da bi prišel do mamil, tudi stvari, ki jih sicer ne bi nikoli storil, kljub temu da tega nihče ne počne z lahkoto.
Druga možnost je bila, da se približno natančno držim določenih pravil. Čeprav nisem nikoli hodil v cerkev in se nimam za katoličana, sem ugotovil, da se je dobro vsaj približno držati tega, kar zapoveduje deset zapovedi, da bi človek živel nekakšno dostojno življenje. Do teh stvari v skupnosti prideš na veliko različnih načinov in imaš možnost, da o določenih stvareh dobro razmisliš.

Med zdravljenjem v komuni veliko vlogo igra tudi odvisnikova družina. Vam je vaša stala ob strani?
Družina mi je stala ob strani, tega sem bil vesel in ponosen na to. Družina je na koncu najpomembnejši del miniskupnosti. Je pomembno, da si naliješ čistega vina in poveš, kako in kaj. Moja družina mi je stala ob strani pred tem, vmes in po tem, občutka pa sploh ne znam izraziti z besedami.

Glede na to, da ste preizkusili metadonsko zdravljenje in zdravljenje v komuni, kaj si mislite o prvem?
Metadonsko zdravljenje ni zdravljenje, gre le za nadomestek za heroin. To preprosto ne gre. Ko se drogiraš, ni pomembno, za kakšno mamilo gre, si le odvisnik. Metadonsko zdravljenje obstaja zato, ker država trdi, da je to v redu. Za metadonsko zdravljenje je namenjeno veliko denarja, od uresničevanja zdravljenja pa je odvisnih tudi veliko delovnih mest.
Zdravljenje ni zato, da bi človek postal socialno neodvisen in kljub temu vse življenje užival metadon, ampak zato, da normalno funkcioniraš. Sam sem metadon jemal, dokler nisem ugotovil, da je kriza ista, le nekaj dalj časa traja, da do nje pride. Menim, da je metadon le potuha narkomanom.

Ana Mušič

Metadonsko zdravljenje je, kot da bi alkoholika, na primer, zdravili s travarico.

Nekdanji odvisnik