Jani Brajkovič bo imel odlične pogoje, da po zlati majici na lanski Vuelti nekoč obleče tudi rumeno majico vodilnega na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Jani Brajkovič bo imel odlične pogoje, da po zlati majici na lanski Vuelti nekoč obleče tudi rumeno majico vodilnega na Dirki po Franciji. Foto: EPA

Johan ga je tudi poklical in se mu opravičuje. Ima pa vsega dovolj in končuje kolesarsko zgodbo. Tudi jaz sem na isti poti in razmišljam, da bi se umaknil.

Milan Eržen
Trener novomeških kolesarjev Milan Eržen bo šel morda po poti Johana Bruyneela in se umaknil iz kolesarstva. Foto: RTV SLO
Tomaž Nose
Po krivici obtožen? Zmagovalec zadnjih dveh Dirk po Sloveniji Tomaž Nose bo svojo plat povedal na ponedeljkovi novinarski konferenci. Foto: RTV SLO

Najobetavnejši slovenski kolesar bo po razpadu Discoveryja očitno kmalu našel novega delodajalca. Pri dogovoru s T-Mobilom se zatika le glede znamke očal, vendar naj bi bilo v enem tednu vse urejeno. Zaplet je v pogovoru za MMC razložil Brajkovičev trener Milan Eržen, ki smo ga ujeli, ko je prišel iz Basla, kjer je urejal podrobnosti glede pogodbe. Sveži dopinški škandal s Tomažem Nosetom v glavni vlogi je bil le še dodaten razlog za pogovor.

Kje se zatika pri podpisu pogodbe med T-Mobilom in Janijem Brajkovičem?
Skoraj vse je že dogovorjeno. Problem so le očala. Jani ima pogodbo s podjetjem Giro, ki opremlja ekipo Discovery, medtem ko imajo člani ekipe T-Mobile očala Oakley. Pri Američanih ne moreš kar tako prekiniti pogodbe, saj tvegaš milijonsko tožbo. Le to je treba uskladiti.

Kdaj pričakujete, da bo pogodba res podpisana?
V roku enega tedna do desetih dni.

Lahko nekaj poveste o denarni plati? Morda vsaj to, ali bo Brajkovič dobil manj ali več kot pri Discoveryju?
O tem nočem preveč govoriti, lahko pa povem, da je ponudba skoraj sanjska.

Se je veliko moštev zanimalo za našega asa?
Ogromno. Imeli smo kar sedem ponudb!

Kdaj ste se začeli dogovarjati s T-Mobilom?
Že pred letošnjim Tourom smo imeli sestanek in smo si segli v roke. Takoj je bilo jasno, da je T-Mobile prva ekipa na seznamu želja. Resda je med Tourom nastel zaplet, ko so ujeli Patrika Sinkewitza, vendar T-Mobile ostaja v kolesarstvu.

Se že ve, kako močna bo ekipa in kakšen bo Brajkovičev status?
Odslej v ekipi nočejo več imeti le dveh stebrov, kot sta bila Zabel in Ullrich, ki bi zahtevala garanje celotne ekipe samo zanju. To se je pokazalo že letos, ko je deset različnih kolesarjev zbralo skupaj 25 zmag. V ekipi bodo mladi fantje. Na Brajkoviča ne bo nobenih pritiskov, češ da mora že naslednje leto Tour končati med peterico.

Torej bo naskok na zmago na Dirki po Franciji še naprej največji cilj v karieri Janija Brajkoviča?
Seveda. T-Mobile išče kolesarja za največje dirke in v primerjavi z Discoveryjem tu ne bo sprememb.

Kako pa je Brajkovič doživel bridek konec ekipe Discovery?
Precej čustveno. Z Johanom Bruyneelom sta si bila blizu. Jani je užival poseben status. Johan ga je tudi poklical in se mu opravičuje. Ima pa vsega dovolj in končuje kolesarsko zgodbo. Tudi jaz sem na isti poti in razmišljam, da bi se umaknil. Vsak, ki ima pet minut časa, mi meče polena pod noge.

In kako komentirate zadnji škandal, ko so Tomaža Noseta obsodili jemanja nedovoljenih poživil?
Zgodila se mu je krivica. Kmalu bo to lahko dokazal. Dobil je večjo kazen kot tisti, ki so bili vpleteni v afere in to priznali. Dobil je, na primer, dva meseca večjo kazen kot Ivan Basso. Vse, kar je narobe naredil je, da na en naslov, na UCI, ni poslal zdravniškega spričevala, ki ga je dobil od protidopinške komisije Olimpijskega komiteja Slovenije. Je to razlog, da nekoga tako kaznuješ? Smo bolj papeški od papeža! Nikoli ni skrival, da karkoli dela na skrivaj. Vsakič je na doping kontroli povedal, katero zdravilo jemlje in nikoli mu ni nihče nič rekel.

T. O.

Johan ga je tudi poklical in se mu opravičuje. Ima pa vsega dovolj in končuje kolesarsko zgodbo. Tudi jaz sem na isti poti in razmišljam, da bi se umaknil.