Jure Brankovič je novinar Tarče. Foto:
Jure Brankovič je novinar Tarče. Foto:
Mokronog
Številnim občinam grozi vračilo evropskega denarja.

Slovenski birokrati, ki so jim zaupali evropski denar, so kot prostovoljni gasilci, ki jim na veselici v roke zaupajo prometni loparček. S svojo logiko in preprosto nepopustljivi.

Denar, ki so ga občine že vrnile
Evropski denar, ki so ga občine že vrnile.
Koliko morajo občine še vrniti?
Občine morajo vrniti po oceni države neupravičeno porabljenih pet milijonov evrov.

Birokrati niso ustavili zlorab

‎Razumljivo bi bilo, če bi takšna razpršenost in zapletenost postopkov preprečila zlorabe. Vendar so tudi teoretično najbolj moralni, kot je mariborska‎ nadškofija, že obsojeni zaradi zlorabe evropskih sredstev. Še več je tistih, ki so se v kazenskih ovadbah znašli zaradi neznanja ali preproste ignorance ‎evropskih pravil. Slovenski birokrati, ki so jim zaupali evropski denar, so kot prostovoljni gasilci, ki jim na veselici v roke zaupajo prometni loparček. S svojo logiko in preprosto nepopustljivi.

Nepopustljivi uradniki

To je toliko težavneje, ker je evropski sklad za nerazvite (kot bi se v resnici morala imenovati kohezija) v tem trenutku edini finančni obliž od države za shirane občinske blagajne. To je hkrati edini denar za naložbe občin, ki ostajajo z vse manj denarja zaradi dolgotrajnega povečevanja nalog in stroškov, ki jih je država prenesla nanje. Vse skupaj se zaplete, ko želijo občine – kot nekoč – urejati stvari po politični poti. Kar se lahko tudi uredi, a nato se oblast zamenja. In državni uradniki znova zahtevajo natančna pojasnila, kako pridobiti, porabiti in črpati evropski denar.

"Zdaj je vse že v zemlji"

Ko tega finančno, intelektualno in kadrovsko podhranjene žepne občine ne zmorejo, bi država hotela denar nazaj. A ga v resnici nima "lokalnim žepnim državicam" ‎kje vzeti. "Zdaj je vse skupaj že v zemlji," pravijo ponosni lastniki optičnih vodnikov, ki so jih občine polagale z zelo vprašljivi razpisi, Bruselj pa del denarja zahteva nazaj. Pot prek sodišča pa je za državo pač vsaj toliko zapletena kot za državljane. Sploh zato, ker se v mnoštvu uradov, odvetnikov, ministrstev, služb in uradnikov pri izvršbi zapletejo vsaj toliko kot se pri dodeljevanju denarja. Med potjo pa kaj rada spet kje umanjka kakšna pravilna štampiljka.

Odgovori strank na današnjem soočenju

Zakaj država in občine, predvsem pa župani med seboj, ne znajo sodelovati pri pripravi dobrih projektov za evropski denar in jih potem tudi pregledno voditi? O neuresničenih priložnostih lokalne samouprave in zapletih pri črpanju evropskega denarja bodo govorili v predvolilnem soočenju predstavnikov strank. Voditelja: Dejan Ladika, Manica Janežič Ambrožič

*”Kje pa je žig?” je vprašanje, ki si ga je na omrežju Youtube ogledalo 2,4 milijona gledalcev.

Slovenski birokrati, ki so jim zaupali evropski denar, so kot prostovoljni gasilci, ki jim na veselici v roke zaupajo prometni loparček. S svojo logiko in preprosto nepopustljivi.