Papež Frančišek. Foto: Reuters
Papež Frančišek. Foto: Reuters
Papež Frančišek
»Molite zame!« Tudi to papež ponavlja ob vsakem srečanju. Foto: Reuters
Sestra Romana Kocjančič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Preprost in majhen, pa velik po srcu, z izredno ljubeznijo do človeka. Rad nas ima, o tem ne dvomim. Posebej najbolj uboge in grešne, ti so v središču njegovega srca. Zelo spontan človek. Pokliče kar po telefonu ali napiše besedo spodbude. Oče katoličanov, oče narodov, ki ima za geslo svojega poslanstva na zemlji: "Človek, dragocen si mi!" Ni superman, kakor je izjavil nedavno v intervjuju. "Grešnik, eden izmed nas", tako se je sam označil. "Nimam ne srebra ne zlata, Kristusa vam dam!" ponavlja tudi nam po Riu, kjer se je poleti srečal s tremi milijoni mladih.

V svoji vodstveni službi manj vlada s pravili Rima, opušča cesarske navade, ker si je tudi sam postavil v središče biblično teologijo evangelija. Oznanja nam Kristusa, ki je "postal ubog, da bi mi obogateli". S tem nas vabi tudi sam, da gremo v postnem času na pot spreobrnjenja. Papež Frančišek, odprt na pobude, želi odpreti vrata, da bi bili vsi ubogi v srcu Cerkve. Zato prisluhne pastoralnim pobudam, nasvetom tudi svoji G8, skupini kardinalov s petih celin sveta. Najprej si želi v delovanju rimske kurije transparentnost. Zato je pred kratkim ustanovil Svet in tajništvo za ekonomijo, da bodo izdatki le najnujnejši, korupcija izkoreninjena.

Ustanovitev komisije za zaščito otrok je le korak v pravičnosti za sočutje z žrtvami zlorab in za preprečevanje nadaljnjih smrti nedolžnih otrok. Najprej so mu sveti družina in zakonci. Kar dve sinodi je posvetil težki problematiki družine. Kako jim biti v oporo, da bo mladim "lepo osnovati družino, ki je nepogrešljiva za prihodnost sveta". V strukture kurije pa vključuje laike, tudi ženske, saj Cerkev res ne sme biti "sterilna".

Marijanski papež, ki trpi in joka ob umirajočih v nasilju, ob beguncih, ob hrani, ki se v svetu bogatih meče v smeti. "Kako ste se navadili na nasilje, na brate, ki spijo na ulici, na družbo brez Boga?" nas nenehno sprašuje. "Želim si ljudi miru!"

V drugem leto svojega papeževanja bo namenil pozornost redovnicam in redovnikom, da bi prebudili svet, kot so to pred stoletji naredili njihovi ustanovitelji. Saj si je zadal tudi sam, učenec Ignacija, ki je bil navdušen nad Frančiškom Asiškim, za nalogo: "Frančišek, popravi mojo Cerkev!"

Kako jo bo popravljal konec maja v Sveti deželi? Bo prišlo do zgodovinskih poljubov kakor pred 50 leti med papežem Pavlom VI. in carigrajskim ekumenskim patriarhom Atenagorom? Ali si bodo voditelji treh monoteističnih religij, judovstva, islama in krščanstva segli v roke? Na vzhodu z vstajenjsko zarjo pričakujejo veliko noč, ki bi pomenila začetek nove dobe miru za ves Vzhod.

Za Katoliško cerkev z 1,2 milijarde vernikov se je ta doba že začela. Kolikor se je razcvetela po vsem svetu, je s papežem Frančiškom dobila tudi vesoljno vodstvo kardinalov, ki si bodo prizadevali odgovarjati na potrebe ne le Evropejcev, ampak vernikov vsega sveta.
Papež tudi starejših ne pozabi. Ob zaslužnem papežu Benediktu XVI. poudarja, da je modrost dar Boga.

Ta pastir res diši po svojih ovcah. Slogan njegovega papeževanja pa bo ostal: "Naredite vse, da nihče ne trpi!" V tem svetem postnem času nas spodbuja k branju desetih zapovedi, ki so pot sreče za izraelsko ljudstvo, za njega pa nasvet dobre mame, ki skrbi, da se njenemu otroku ne zgodi nič hudega.