Igor Vidmar Foto: MMC RTV SLO
Igor Vidmar Foto: MMC RTV SLO

Kajti če bosta nezaposlenost in propadanje podjetij še strmo rasla, vlada pa se bo ukvarjala sama s sabo, bodo večinski državljani, ki proteste sicer podpirajo, a ne živijo v bogati Ljubljani, morda kmalu zahtevali "homogeno" novo staro vlado z enotnim vodjo. Prav to pa si očitno želi "ljudski" predsednik države; nekoč "nikomur nič dolžan" zdaj plačuje volilni dolg Janševi stranki.

In je pasti za nastanek in dobro delovanje nove vlade tudi sicer dovolj, od obsesivnih sovražnikov države - lastnika Državljanske liste do neizkušenosti predsednice vlade in njene stranke ter vztrajnosti plenilskih instinktov elite. Pa vendar, vsak premik v pravo smer je nujen in tudi mogoč, če bo nova vlada ukrepala jasno in hitro, kadrovala neklientelistično in ne samo strankarsko; če bo npr. v državne banke in holding prišlo več Markov Golobov in nič več "mladih" povzpetnikov a la g. Medja.

Se bo zmogla upreti Bruslju, temu socialno-neoliberalnemu Janusu, ki z eno roko daje denar in človekove pravice, z drugo pa jemlje suverenost in privatizira celo vodo? Upajmo. Kajti priznajmo si: protesti so za zdaj bolj primerni za kritiko, ideale in zahteve kot za uresničljive rešitve.