Umetnine Jakova Brdarja. Foto: RTV SLO
Umetnine Jakova Brdarja. Foto: RTV SLO
Jakov Brdar
Brdar med ustvarjanjem. Foto: BoBo

Umetnostni kritik, pesnik, filozof in kustos Andrej Medved nekje zapiše, da Brdar v svojih delih povzame vso zgodovino kiparstva. In na to podlago doda svoj značilen, avtorski prispevek. Za velike umetnine radi rečejo, da so pred časom. Pravilneje bi bilo reči, da so velike umetnine nad časom.

Kaj je torej genialnega pri Brdarjevih skulpturah? Tako blizu življenja so, da potrebujejo samo še iskro, morda tisti dotik iz tiste rimske kapele, pa se bodo začele gibati. Obenem naj bo jasno, da Brdarjevi kipi niso nikakršni posnetki življenja. To ni nekakšna "klasika" ali "realizem", tudi "modernizem" to ni. To so sicer oznake, s katerimi radi opletajo manj izobraženi in manj občutljivi. Brdar si izmišljuje življenje. Kosti in mišice njegovih figur so izmišljene, vendar funkcionirajo. So umetne, zato so umetnost. So pravzaprav definicija umetnosti. Brdarjeve figure so videti, kot da bi bile narejene v enem zamahu, kar jim zares daje tisto značilno moč in prezenco. Kot da se po mišicah in kosteh njegovih skulptur pretaka nekakšna življenjska energija.

Če bi iskali glasbeno vzporednico Brdarjevemu delu, bi morda morali na Finsko. Če omenimo ob Brdarju finskega skladatelja in dirigenta Eso Pekko Salonena, najbrž ne zgrešimo preveč. Poslušajte njegov violinski koncert ali skladbo, ki je nekakšen glasbeni portret grške boginje Nyx. Salonen pravi, da ima finska sodobna muzika značilen zvok. Ta je severnjaško hladen, poln neke strašljive lepote, dolgih in širokih (spiralastih!) harmonskih struktur, ki občasno razpadejo v kakofonijo.

Do zdaj se je sistematično z Brdarjem ukvarjal samo Andrej Medved, izmed institucij pa Obalne galerije Piran. Naša osrednja institucija se zanj ne zmeni.

V knjigi Collecting Contemporary, ki jo imam v spominu, eden izmed vplivnih umetnostnih svetovalcev izjavi, da se danes van Gogh (v smislu spregleda) ne more več zgoditi. Hm? Enega takega van Gogha imamo zdaj prav v Ljubljani. Ime mu je Jakov Brdar. Pretiravam? Saj ga poznamo vsi med Koprom in Lendavo ... V globalnem smislu to ne pomeni prav nič. Globalni umetnostni sistem danes teka za/s fanti in puncami z umetnostnih lestvic in je zato spregled tistih zaresnih van Goghov v sodobnosti skoraj samoumeven.

*na veliko