Drznite si vedeti več Foto:
Drznite si vedeti več Foto:
podpis Jožef Petrovič
Podpis vnaprej dogovorjene pogodbe, ki je gospodarskega ministra stalo položaja.
Jure Brankovič
Jure Brankovič je novinar Tarče.

Ideja, da se lotimo pasti sladkih pijač, ni dvignila obrvi kolegov. Zato je bil toliko bolj dobrodošel odziv gledalcev. Najprej med oddajo, nato po spletnih omrežjih, kjer se je vsebina tako pogosto delila, da je števec ogledov prišel do številke šestnajst tisoč. Še pomembnejše, a težje preverljivo je, da ljudje zdaj bolj pogosto pogledajo, kaj vsebuje hrana, preden jo robotizirano spustijo v voziček.

Argumenti namesto decibelov
Ne zato, ker bi jim dovolj glasno in dovolj pogosto ponavljali, da to morajo storiti‎, temveč zato, ker so lahko dovolj dokazano in dovolj praktično videli, kaj številke na svetlečih zavojih pomenijo. Ljudi klub glasni in bleščeči konkurenci konkurenci drugih medijskih vsebin zanimajo tudi podatki, ki so za njihovo življenje v resnici pomembni. Sploh, ko so resnični in preverljivi.

Znamo in zmoremo
Objava dokumentov o spornih pogodbah ‎nato odstopljenega gospodarskega ministra je prepričala več sto obiskovalcev, da so jih šli preverit na našo stran. Novinarski kolegi, ki so tudi s temi podatki lahko kakovostno spremljali zgodbo vse do odstopa, so bili pošteni. Tako kot gledalci so pritrdili, da lahko tudi televizijska oddaja namesto na goli koži gradi na kakovostni obravnavi še tako birokratske teme kot je "nakup pisarniškega materiala za državno upravo".
Besedna zveza, ki jo večina gledalcev sicer navadno že pri prvi črki R prekine s posegom na daljincu. Pomembnejši kot odstop ministra, katerega ime s(m)o že pozabili, je jasno sporočilo, da novinarji znamo in zmoremo argumentirano razgaliti dejanja, za katera ni mesta v naši družbi.

Bister pogled na svet
“Nesreča nikoli ne pride sama. Z njo vedno pridejo novinarji,” je misel, ki se mi je često motala po glavi ob poročanju tako iz poplav v Sloveniji kot iz begunskih taborišč osrednje Afrike. Izredne razmere so trenutki, ko namenimo veliko pozornosti medijem in ponovno z nekoliko zadržanim dihom pričakujemo, kaj nam bodo pripovedovali. “Vedeti več” pomeni, da smo ob letošnjih poplavah (po)iskali razloge za tako velik vpliv naraslih voda. Opozorili smo, da gre proračunski protipoplavni denar po strankarskem ključu v elektrarne namesto v nasipe, ki bi (ob)varovali ljudi. S praktičnimi primeri smo pokazali rešitve. Velika slika pomeni zapustiti ustaljeni okvir in izostriti pogosto zamegljen pogled v svet. Kakovostni mediji bister pogled na svet zagotavljajo.

Povedati prav vse in vse prav
Novinar ne more biti nikoli tiho. To je njegova največja vrlina in hkrati največja napaka. Priznana novinarka Ellen Goodman je dejala, da mora večno izbirati med biti prvi in povedati vse prav. Zadetek v sredino tarče pa je, ko lahko izbereš oboje hkrati.

Ekipa Tarče vam želi mirne dneve in da bi si v prihodnje drznili vedeti še več. Ponovno se vidimo prvi četrtek po novoletnih praznikih.