Manica Janežič Ambrožič je ob pripravi oddaje Mednarodna obzorja obiskala številne evropske države. Foto: RTV SLO
Manica Janežič Ambrožič je ob pripravi oddaje Mednarodna obzorja obiskala številne evropske države. Foto: RTV SLO
Evropski parlament
"Nova razporeditev moči v Evropskem parlament pa bo na delovanju Unije v prihodnjih petih letih brez dvoma pustila močan pečat," je ob koncu svoje kolumne napisala Manica J. Ambrožič. Foto: EPA

Nacionalna fronta je stranka, ki ji na tokratnih evropskih volitvah raziskave kažejo dobro, zelo dobro. Nacionalna fronta utegne na evropskih volitvah v Franciji zmagati. Jeseni lani se je po raziskavah javnega mnenja stranka Marine Le Pen prebila na prvo mesto med strankami, marca letos je zdrsnila na drugo mesto, na zadnjih merjenjih je tesno skupaj z Unijo za ljudsko gibanje, ki ji pripada tudi nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Aymeric Chauprade je zato na pogovor za TVS prišel izjemno dobre volje, za njegovo stranko je to pomlad v Franciji pripravljena glasovati več kot petina francoskih volivcev.

"Nacionalna fronta je narodno gibanje, ki se zavzema za nacionalne države v okviru Evrope držav," pravi 45-letni svetovalec Marine Le Pen za zunanjepolitične zadeve. "Evropska unija se bo zrušila, zavzeli se bomo za izstop Francije iz evrskega in šengenskega območja, uredili bomo vprašanje priseljevanja". Pol ure na vročem soncu meriva besedne moči o skrajnežih, o tem, da francoskega razvoja in gospodarske moči ne bi bilo brez priseljencev, o človekovih pravicah, o tem, da je po vseh podatkih rasizem v Franciji na pohodu. Aymeric Chauprade odgovarja uglajeno in vljudno in vsak ostane pri svojem.

Oddaja Mednarodna obzorja Evropa po Evropi bo na sporedu v torek, 29. aprila, ob 21. uri na prvem programu TV Slovenija.

Moj sogovornik z Marsovih poljan bo od poletja zagotovo sedel v Evropskem parlamentu. Nacionalni fronti se obeta okoli 20 sedežev evropskih poslancev.

Najmočnejši v politični skupini evroskeptikov v Evropskem parlamentu Evropa svobode in demokracije so zdaj predstavniki Neodvisne stranke Združenega kraljestva. Eden od evropskih poslancev te stranke Paul Nuttall iz Liverpoola je bil moj sogovornik na sedežu parlamenta v Strasbourgu.

"Evropska unija ni demokratična. Ta drag parlament je farsa demokracije, prave odločitve sprejemata Evropska komisija in Evropski svet. Prej, ko bodo zaprli tole stavbo, bolje bo!" pribije. "Večina Britancev hoče ven iz Unije, in to bo pokazal tudi izid referenduma," še doda.

Gledam gospoda Nuttalla, rahlo vznemirjenega od srditih besed na račun nesmiselnosti evropske povezave in vprašam: "Boste kandidirali za evropskega poslanca?" "Seveda," odgovori nekoliko mencajoče. "Zakaj vendar?" Pri odgovoru malo okleva. "Ker sicer Britanci sploh ne bi vedeli, kakšni nesmisli se dogajajo tukaj. Še naprej bom tukaj oko in uho za Britance. Da bodo vedeli resnico!" Potem si podava roke in pogovor je končan.

Povprečna britanska neto plača, preračunana v evre, je 2.100 evrov na mesec. Plača evropskega poslanca je 6.200 evrov neto na mesec, povrnjene dobijo tudi potne stroške, dnevnice in splošne stroške - torej stroške administracije. Če želi evropski poslanec svoje delo kakovostno opravljati, je ves čas na poti, v hotelih in med kupi dokumentov o vseh podrobnostih drobovja delovanja povezave. Če želi. Lahko je tudi samo na položaju.

Neodvisna stranka Združenega kraljestva po evropskih volitvah ne bo sodelovala v politični skupini Marine Le Pen, pravijo v stranki, ki bo po številu evropskih poslanskih sedežev najverjetneje tretja v Veliki Britaniji. Stranka se je sicer med to kampanjo že znašla pod plazom obtožb zaradi rasizma.

Evroskeptiki je beseda, ki se v tej volilni kampanji pogosto uporablja zelo ohlapno. Dejstvo je, da so evroskeptiki v Evropskem parlamentu močno razdrobljeni, poleg tega pa vsaka kritika evropske povezave še ne pomeni evroskepticizma. In kriza je nezadovoljstvo mnogih Evropejcev z delovanjem evropske povezave močno okrepila.

Nemška stranka Levica ima sedež v Berlinu, kjer nas sprejme Dominic Heilig. "Ne, nismo evroskeptična stranka. A radi bi Unijo približali ljudem. Zavzemamo se za zmanjšanje moči Evropske komisije in sveta, okrepili bi radi moč Evropskega parlamenta. Radi bi bolj socialno Evropo!" "Pa je denarja dovolj za okrepitev socialne Evrope?" vprašam. "Seveda, denarja je dovolj, vprašanje je le, kako ga razdelimo!" "Bo Unija učinkovita, če bo vsako evropsko odločitev pretehtal parlament?" je moje vprašanje. "Bo," pravi sogovornik, "v Evropi mora biti več neposredne demokracije".
Stranke treh sogovornikov, ki so govorili za našo oddajo o prihodnosti Evropske unije Evropa po Evropi, bodo 25. maja zvečer s svojim volilnim izidom skoraj zagotovo zadovoljne. Javnomnenjske raziskave evroskeptikom in evrokritikom kažejo dober izid, in to je izjemno pomembno in jasno sporočilo strankam, ki so doslej krojile podobo evropske politične pokrajine. Nova razporeditev moči v Evropskem parlamentu pa bo na delovanju Unije v prihodnjih petih letih brez dvoma pustila močan pečat.