Bo po Gerardu Depardieuju Rusija podelila državljanstvo tudi Brigitte Bardot? Foto: Reuters
Bo po Gerardu Depardieuju Rusija podelila državljanstvo tudi Brigitte Bardot? Foto: Reuters

Čeprav Rusi niso prav zgledni davkoplačevalci, bo Depardieu davke vendarle moral plačati. Pogoj za to je ali najmanj 183 dni na leto, preživetih v Rusiji, ali članstvo v upravi ruskega podjetja.

Andrej Stopar
Andrej Stopar je dopisnik RTV Slovenija iz Moskve. Foto: MMC RTV SLO

Glavni dejavniki v njihovem življenju bodo denar, telesno lagodje in materialne vrednote. Ruska statistika novorojencev v letu 2013 ni popolna, zato pa je Ruska federacija od 3. januarja bogatejša za enega zrelega državljana. Morda se mu kmalu pridruži še bolj zrela državljanka. Gerardu Depardieuju naj bi namreč sledila še Brigitte Bardot. Morda. Prvega so v Rusijo pregnali davki, drugo preganjajo – sloni. Veljajo astrološke napovedi tudi zanju?

Ruski predsednik Vladimir Putin ni pomišljal pri podpisu ukaza o podelitvi državljanstva Gerardu Depardieuju. Kot je dejal, je Gerard njegov prijatelj, velik ljubitelj svoje domovine in francoske kulture. Putin tudi dobro razume občutljivost umetniške duše, obenem pa je prepričan, da igralca francoski uradniki niso namerno užalili: "Predstavniki države skušajo zmeraj zagovarjati svojo politiko, pa čeprav je ta včasih nekoliko nenavadna."

In ker ruski predsednik primer Depardieuja tako zelo razume, s potnim listom ni bilo težav. Toliko bolj, ker je "prispevek Gerarda Depardieuja ruski kulturi izjemen". Skorajda ni dvoma, da ne bi v Kremlju hitro izbrskali zaslug Brigitte Bardot, če bi si še ta francoska znamenitost omislila ruski potni list. Rusija s svojo "avtoritarno" podobo, kot jo riše Zahod, se nenadoma pojavlja kot privlačna destinacija za stalno prebivališče? Nobenega razloga ni, da v Kremlju nepričakovane priložnosti ne bi pozdravili. Nekaterim tujim medijem ta pikantna podrobnost ni ušla, predvsem britanskim, ki so bolj navajeni ruskega eksodusa v bogataške četrti Londona.

Davek
Prvi mož največje ruske banke Sberbank, nekdanji gospodarski minister German Gref, v odločitvi Gerarda Depardieuja vidi resen korak: "Primer Depardieuja kaže, da sta finančno-gospodarska in politična stabilnost najpomembnejša dejavnika pri izbiri države, ne samo za vlagatelje, ampak tudi za kulturnike in umetnike. Če bi tudi drugi resorji dosegli tolikšen napredek, ne samo davčni, sem prepričan, da bi za naše državljanstvo stali v vrsti." Čeprav Rusi niso prav zgledni davkoplačevalci, bo Depardieu davke vendarle moral plačati. Pogoj za to je ali najmanj 183 dni na leto, preživetih v Rusiji, ali članstvo v upravi ruskega podjetja. Zadoščajo tudi snemalni dnevi v Rusiji ali pa snemanje filma kjer koli po svetu, če ta film financira ruski proračun. Na srečo je dohodnina v Rusiji le 13-odstotna.

Adoptivna domovina
"Obožujem vašo deželo, Rusijo, vaše ljudi, vašo zgodovino, vaše pisatelje. Všeč mi je tukaj ustvarjati filme, v katerih lahko sodelujem s takšnimi igralci, kot je Vladimir Maškov. Obožujem vašo kulturo, vaš način razmišljanja. Moj oče je bil zmeraj komunist in je poslušal Radio Moskva. Zato je to tudi del moje kulture … Zelo imam rad vašega predsednika Vladimirja Putina. In naklonjenost je obojestranska … Rusija je država velike demokracije, to ni država, kjer bi lahko premier državljana označil za bednega," je Gerard Depardieu zapisal v svojem zahvalnem pismu. Morda res ni slabo, da se tudi preseli v Rusijo. Kajti tako bo dobil drobceno možnost, da jo bo resnično spoznal. Drobceno, saj ga verjetno ne bo nikoli zaneslo v podzemno železnico ali v blokovsko naselje, recimo, četrti Marino na jugovzhodu Moskve.

Vas, kjer bi želel živeti, ker menda ne mara velemesta, bo gotovo katera izmed tistih satelitov Moskve oziroma katere izmed regionalnih prestolnic (pričakujejo ga vsaj v Čečeniji in kirovski regiji), do koder je cesta asfaltirana. In verjetno bo dača premogla bazenček in še kakšno pritiklino, ki bo naredila življenje resnično á la russe.

Morda bo ugotovil, da današnji Radio Moskva s komunizmom nima ničesar skupnega, in slišal, da se je Vladimir Maškov negativno odzval na novico o novopečenem sodržavljanu, prepričan, "da gre pri Depardieujevi odločitvi le za denarno vprašanje, zaradi podelitve državljanstva pa še ne bo postal ruski domoljub". Bo to postala Brigitte Bardot? Dama se bori proti usmrtitvi bolnih slonov in želi zapustiti domovino, ker "se Francija spreminja v živalsko pokopališče". "Mislim, da je Putin zelo human človek. Kadar koli ga za kaj prosim, načeloma ustreže. Za varovanje živali je naredil več, kot vsi naši predsedniki skupaj."

Tudi zanjo bo Rusija dober poligon za nadaljnje delovanje. Kot je ugotovil novinar in pisatelj Lev Rubinštejn: "Tukaj vas zelo potrebujemo, Monsieur Gerard. Brez imenitnega tujca je tukajšnja pasja ohcet kot brez generala. Kar, milo rečeno, ni videti povsem prepričljivo. Da ne govorim o tem, do kakšnih nedoumljivih višin se bo povzpel vaš ugled med spodobnimi ljudmi iz različnih držav: presenečeni boste. Nisem prepričan, da prijetno, ampak presenečeni boste. In to je dobro – pravi umetnik mora biti sposoben ne le presenečati, ampak tudi biti presenečen."

Čeprav Rusi niso prav zgledni davkoplačevalci, bo Depardieu davke vendarle moral plačati. Pogoj za to je ali najmanj 183 dni na leto, preživetih v Rusiji, ali članstvo v upravi ruskega podjetja.