Kolumne
Grem volit! poslance
V času predvolilne kampanje v ospredje spet postavljamo mlade. Foto: MMC RTV SLO
grem volit! poslance
Grem volit! z mladimi. Foto: MMC RTV SLO

Grem volit! poslance

MMC-jev projekt o mladih in volitvah
7. maj 2018 ob 09:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po izkušnjah, ki so si jih nabrali na lanskih predsedniških volitvah, gredo mladi z MMC-jevim projektom Grem volit! tokrat na državnozborske volitve – volit poslance.

In če so v kampanji za predsednika države pogrešali vsebinske odgovore in ugotavljali, kako malo vpliva na konkretne težave ima predsednik države, zdaj upajo na več. Kandidati za poslance namreč ne bodo imeli izgovorov, da njihova funkcija ni pristojna za konkretna dejanja in da je njihov vpliv le v opozarjanju in izpostavljanju, ampak so dolžni izpolnjevati programe in obljube volivcem. "Nekatera konkretna vprašanja, ne samo nas mladih, ampak na splošno na soočenjih, so ostala popolnoma neodgovorjena oziroma brez konkretnih odgovorov. Tudi - od nekaterih kandidatov smo pričakovali veliko več, kot so povedali," je nastope kandidatov za predsednika takrat komentiral 21-letni Jure.

Med deveterico mladih, ki sodelujejo v projektu Grem volit! poslance, je tako peterica "veteranov", ki je na predsedniških volitvah v okviru lanskega projekta Grem volit z osebnim stikom s kandidati že dobila vpogled v politično življenje. To so Tjaša, Lev, Špela, Jure in Tilen. Poleg njih pa razmišljajo in sprašujejo še Ula, Ajda, Luka, Nika. Tako kot v "predsedniškem" Grem volit! tudi tokrat mladi, stari od 19 do 23 let, prihajajo z različnih koncev Slovenije in so različnih svetovnih nazorov, jih pa politični procesi zanimajo, še posebej ti, ki se odvijajo v hramu slovenske demokracije, državnem zboru, saj se zavedajo, da prav tam sprejeta zakonodaja določa tudi način in potek njihovega vsakdanjika in njihove prihodnosti.

V videih, ki smo jih posneli, razmišljajo o volilnem sistemu, politični kulturi, sodelovanju, lastnostih, ki jih mora imeti dober predstavnik volivcev, področjih, ki bi se jih morala politika lotiti takoj, pa tudi o delovanju inštitucij, ki so neposredno povezane z mladimi in se spogledujejo s politiko in političnim delovanjem. Videe bomo objavljali na spletni strani rtvslo.si in na družbenih omrežjih.
Svoje videnje letošnje državnozborske predvolilne kampanje pa bodo mladi vseskozi komentirali s posebnimi formati na družbenih omrežjih.

Pokazali bomo tudi, kako o konkretnih temah razmišljajo mladi iz projekta Grem volit! in kako politiki mlajše generacije. V dveh posebnih oddajah spletnega formata, ki bosta 22. in 24. maja, pa jih bomo neposredno soočili s predstavniki posameznih strank, tako da bodo mladi, ki bodo letos prvič odšli volit poslance, odgovore na svoja vprašanja lahko iskali iz prve roke, iz oči v oči. Oba dogodka bomo v živo prenašali na našem posebnem portalu Grem volit! poslance in na Facebooku.

Tako na MMC-ju v okviru spremljanja političnih procesov znova v ospredje postavljamo mlade. Dajemo jim glas in prostor, saj se mladi v teh procesih čutijo zapostavljene in ignorirane. S projektom Grem volit! poslance želimo temu narediti konec.


Video: Maja Ikanovič in Dunja Danial

VIDEO
Grem volit! poslance
Aleksandra K. Kovač, Kaja Jakopič
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
FolkloraS
# 07.05.2018 ob 10:26
Mlade bolj briga vikend žuri, kot štiriletne komedije.
blef
# 07.05.2018 ob 10:52
Predvsem je zasluga medijev da je odnos mladih takšen kot je. Dokler bo cenjeno nakladanje in sprenevedanje medijev za vzroke neodgovorne politike, bo pač tako. Moramo se pa tudi zavedati, da je Slovenija polna potomstva nekdanje JNA, katere člani so imeli svoje poceni trgovine in so tudi veliki oboževalci pokojne juge, saj jim v jugi ni bilo hudega.
LosAlamos
# 07.05.2018 ob 11:27
Elektronsko glasovanje preko interneta bi mobiliziralo velik delež volivcev.
FDVjevec
# 07.05.2018 ob 11:00
Mladi ne hodijo na volitve, o aktualnih problemih in politiki nasploh nimajo pojma, potem pa neki kakajo, kako grozna država je Slovenija.
malikaliber
# 07.05.2018 ob 10:44
Imajo že sprane glave. Kaj še bo... Parlament je cirkus v cirkusu pa sami klovni... kateri žonglirajo z našim denarjem in potrpljenjem.
gisky
# 07.05.2018 ob 11:41
so tile komentarji tukaj večinoma tipično slovensko jamranje...

vsaka polnoletna oseba ima možnost se aktivno vključiti v politično dogajanje.
ampak se nobenemu ne ljubi in da izpostavljat. rajši vsi skupaj jamramo, da so tak vsi isti...

za slovence demokracija res ni, bi bila boljša neka oblika "dobrohotne" diktature (takšne, ki bi jo tudi lahko šinfali)
pohorjezeleno
# 07.05.2018 ob 11:12
Če bodo uvedli elektronske volitve, ki bodo dostopne na mobilnih napravah, potem bodo mladi volili v večjem številu. Še jaz bi raje volil preko spleta, kot pa da se moram v nedeljo odpeljati do volišča.
redrose*
# 07.05.2018 ob 11:05
Na volišče pridejo pretežno starejši državljani in državljanke, zato je potrebno mlade motivirati.
seba goričan
# 07.05.2018 ob 10:56
kot je zadnjič nekdo napiso...volit grem, ko bomo volil kralja, ker te fake demokracije mam tudi jst pol kufer....
anzelc_ervin
# 15.05.2018 ob 12:08
Politiki niso nič drugega, kot pa zrcalna slika-volilnega telesa- namreč NAS ! Bolj kot bomo pritisnali na politiko z našim željam, bolj se nam bojo morali posvečati in seveda - upoštevati ! Politik je včasih izvoljen z razliko glasov enega razreda...sedaj pa premislite - ali je vaš glas kaj vreden - in ali se bo resni politik potrudil , da bo dobil glasove VAS in VAŠIH SOŠOLCEV ! Ne podcenjujte se, nikoli - nikdar in nikjer !
dalton1
# 07.05.2018 ob 11:48
Prepričan sem, da je v Sloveniji kader za predsednika vlade in 90 poslancev, ki pa kot običajno sploh ne bodo izbira na volitvah. Kako do teh priti pa pojma nimam. Volilni zakon in strankokracija delujejo uničujoče. Tako se nam dogaja, da se cca 60% izvoljenih poslancev ves čas štiriletnega mandata sploh ne oglaša, ne v dobrem ne v slabem smislu. Plačo pa dobijo približno enako kot aktivni poslanci. Ali kdo pozna boljšo in bolje plačano službo za ne delo?
zamudnik
# 07.05.2018 ob 11:47
Po mojem trdnem prepričanju gre spet za predvolilno medijsko manipulacijo oz. mobilizacijo. Medijsko igrico, imenovano "anketiranje javnega mnenja pred volitvami" bi bilo treba enostavno prepovedati.
pohorjezeleno
# 07.05.2018 ob 11:28
Mediji imajo ogromno moč pri javnem mnenju. Kdo kontrolira državne medije pa tako ali tako vemo.
pametnipišejo
# 07.05.2018 ob 11:25
Dober komentar ki je bil zbrisan, ne vem s čigave stani.

V Sloveniji ze 3x zmagale stranke ustanovljene nekaj mesecev pred volitvami

Vse te 3 stranke so dobile posebno medijsko pozornost. TO NI NAKLUCJE!
Podobno kot je tale clanek izbran, ces da so volivci navelicani starih strank.

Mediji izberejo en nov "nov" obraz. Izmed mnogih malih strancic, ki se pojavljajo, mediji namenjajo 90% pozornosti le eni taki stranki.

To ni nakljucje.

Po teh treh novih obrazih se ni nic spremenilo!

Z IZBRANIM NOVIM OBRAZOM ZA ENKRATNO UPORABO STARIM ELITAM V OZADJU NI TREBA PREVZEMATI ODGOVORNOSTI!

Ta nov nov obraz je pac izbran od prikoritne elite, da ne bi imel sanse kdo drug, ki bi jih lahko dejansko ogrozil.
In ta clanek promovira nove obraze.

Nakljucij ni!
zabar1000
# 07.05.2018 ob 11:15
MAMA - hotel naj se ukine !!!
Mladi imajo polno "rit" vsega (dobra večina) tisti ki želi spremembe zna ukrepati - gre volit izbira in ustvarja svoje možnosti.
Očitno jim je še trenutno vseeno koliko je cena kruha, mleka, goriva, ostalih stvari... (koliko se od zneska plača državi, ddv-ja, trošerin,...). Ter posledično koliko jim ostane denarja konec mesca.
Naj si plačajo študenska leta popolnoma sami, pa bomo vidli kakšno bo volilna udeležba mladih.
Vsi, ki delajo preko študentskega servisa, imajo sedaj možnost da ne bodo samo kritizirali koliko pobere "država" in študenski servis, pojdi na volitve in naredi spremembe!!
crnuskagmajna
# 07.05.2018 ob 11:13
Mladi vedo, da so mediji FakeNews in resnico je težko izbrskati, zato so do vseh nezaupljivi. Ko bomo imeli svobodne medije, jim bomo bolj zaupali. Dokler so pa mediji v rokah političnih elit, pa vsaka zdrava pamet ve, da trobijo v svoj rog.
navigator007
# 07.05.2018 ob 10:54
Upajmo, da projekt ne bo vodil v takšno zmanjšanje volilne udeležbe, kot je bila na predsedniških volitvah. Če bi šlo za resničen projekt, bi se ta prispevek začel z analizo uspešnosti predhodnega, torej predsedniškega projekta in s podatki o tem, koliko dodatnih odstotkov mladih je predhodni projekt dejansko prepričal v to, da so odšli na volišče. Vsak projekt ima merljive cilje.
Seneca
# 07.05.2018 ob 10:51
Res spet nimamo kaj izbirati. Tudi teh volitev se bom žal udeležil tako, da bom po mojem mnenju volil najmanjše zlo... :(
Kazalo