Špela Šipek, urednica Tarče Foto: MMC RTV SLO
Špela Šipek, urednica Tarče Foto: MMC RTV SLO

Dejstva
Ni pomembna moja izkušnja ali mojih kolegov. Ključno je dejstvo, da je homeopatija pomagala ogromno ljudem, tudi če samo mislijo, da je pomagala prav homeopatija. Dejstvo je, da jo tudi pri nas uporablja vse več ljudi. Če je homeopat tudi zdravnik klasične medicine, je občutek varnosti, še posebej, ko zdravijo na primer ponavljajoča se vnetja ušes, grla otrok in drugih kroničnih vnetnih procesov, kjer je še posebej veliko uporabnikov, še toliko bolj pomemben. Da je uporabniku, pacientu, pri prepoznavanju meje, ko je potreben poseg uradne medicine, jasen.

Slovenija je edina država v Evropi, kjer zdravniku klasične medicine, ki se ukvarja s homeopatijo, odvzamejo licenco. Zdravniška zbornica je ignorirala porast uporabe homeopatije do trenutka, ko je dr. Gross, Nemec, ki je opravljal delo klasičnega zdravnika in homeopata v Nemčiji in po selitvi v Slovenijo tudi pri nas, letos na zbornico podal samoprijavo in s tem končno sprožil, da je zbornica začela odpirati zadnja vrata v Evropski uniji in pred tedni ministrstvu za zdravje predlagala, da zakonsko uredi to področje in da do takrat licenc zdravnikom ne bo več odvzemala. Povedno je, da je moral ta kamen sprožiti tujec, in povedno je, da je prvo omehčanje prinesel interes industrije, torej farmacije, ki sramežljivo povečuje nabor pripravkov, ki jih prodajajo v lekarnah.

Ilegala
Toda strah pri zdravnikih ostaja, kar je jasno tudi ob pripravi te oddaje. Zdravniki, več sto jih po ugotovitvah zdravniške zbornice zahaja tudi na področje homeopatije, kar 40 odstotkov pa bi se jih s homeopatijo seznanilo in ukvarjalo, če jim ne bi grozil odvzem licence, si še vedno ne upajo javno izpostaviti, se razkriti. Ne predstavljam si, kako se počuti zdravnik, ki mora homeopatsko dejavnost, ki jo urejajo vse države po Evropi, razen naše, opravljati skrito, v ilegali. Strah ostaja pri uporabnikih. Pogromi, ki jih že ob pripravi oddaje na družbenih omrežjih doživlja uredništvo Tarče, me presenečajo.

Namesto argumentiranja smo v preveliki meri priča neokusnim, zavržnim žaljivkam, vrednih srednjega veka. Vedno znova se čudim, kako velik del javnosti pri nas ne pozna koncepta "živi in pusti živeti", temveč koncept "prav je le tako, kot mislim jaz". Od kod tak bes in frustracije?

Seveda je zanimiva razprava o tem, ali uporabniki homeopatije kupujejo nekaj, kar sploh nima učinka. Zanimivo je spremljati razvoj dogodkov v znanosti, ko znanstveniki dokazujejo učinkovitost homeopatije s svojo raziskavo, ki pod nadzorovano ponovitvijo rezultat ovrže. A ključno je, da 100 milijonov ljudi po Evropi homeopatijo uporablja, ker jim izkušnja govori, da jim olajša težave, s katerimi se spoprijemajo. In so ljudje, ki je ne uporabljajo, ker jim ne pomaga in ne učinkuje. Ključno je, da je za uporabnike to področje regulirano, da so pravila igre jasna.

V Sloveniji smo, zadnji v Evropi, na točki, ko je padla odločitev zdravniške stroke, da je treba končati demonizacijo zdravnikov, ki se ukvarjajo s homeopatijo in vzpostaviti pravila. Zdaj se začenja težji del: njihovo oblikovanje.

V Tarči nocoj faktično, racionalno in iracionalno ponujamo globlji vpogled v svet homeopatije. Glede na raznolikost mnenj, izkušenj in značajev v redakciji in med gosti zagotavljamo objektivno sliko, kjer boste izvedeli več.