Ker je mlad, energičen in zna s svojim vedenjem koketirati z državljani, ne preseneča, da je Renzi trenutno najbolj priljubljen italijanski politik. Foto: Reuters
Ker je mlad, energičen in zna s svojim vedenjem koketirati z državljani, ne preseneča, da je Renzi trenutno najbolj priljubljen italijanski politik. Foto: Reuters
Igor Jurič
Igor Jurič vas bo popeljal skozi tokratni Globus. Foto: MMC RTV SLO

K vsem tem vzdevkom, ki se ga držijo, bi verjetno lahko mirno dodali še poimenovanje "italijanski Mojzes". V mladem in energičnem politiku, ki sicer kot nekdanji lokalni politik nima tako rekoč nikakršnih večjih političnih izkušenj na državni ravni, Italijani vidijo neke vrste svetopisemskega Mojzesa. Kot je znano, je ta Izraelce popeljal iz egiptovskega suženjstva v obljubljeno deželo. Italijani pa upajo, da jih bo zdaj Renzi popeljal iz močvirja gospodarske krize, saj državljanom obljublja take reforme, ki naj bi Italijo spet pripeljale na pot gospodarskega razcveta.

Mednarodne institucije sicer napovedujejo, da naj bi italijansko gospodarstvo po dveh letih recesije letos doživelo rahlo gospodarsko rast. Vse to obljublja tudi Renzi, ki je tako rekoč za vsak mesec do poletja napovedal uvedbo vsaj ene velike reforme. Te naj bi segale od sprememb na trgu delovne sile, sprememb volilnega sistema, do reform davčnega sistema, javne uprave … Prav zaradi njegovega hitrega vzpona na vrh vlade in napovedovanja hitre izvedbe reform se ga je prijelo ime "Speedy Gonzales", po priljubljenem junaku risanih filmov, ki je slovel po izredni hitrosti.

Hitre spremembe pa bo le težko doseči! Po eni strani so gospodarske težave zelo velike. Naša zahodna soseda, ki po gospodarski moči spada v prvo deseterico najmočnejših gospodarstev na svetu, se spoprijema z visoko brezposelnostjo (malo pod 13 odstotki, med mladimi celo 42-odstotna), z za Grčijo drugim največjim javnim dolgom (132 % BDP-ja) med državami z evrom, padanjem BDP na prebivalca … Po drugi strani se bo moral Renzi spoprijeti z zapletenim političnim sistemom in razvejanim ter skorumpiranim birokratskim aparatom. Po podatkih Evropske komisije korupcija v EU letno povzroči za 120 milijard evrov, od tega polovica (60 milijard evrov!) odpade na Italijo. Sprega med starimi političnimi elitami, delom gospodarstvenikov in javnimi uslužbenci (tudi na najvišjih položajih) je velika. Tega se zaveda tudi Renzi, ki napoveduje odločne reforme tudi pravosodja in obračun s starimi elitami. Zato so mu nekateri tudi nadeli vzdevek "uničevalec starega"!

Ker je mlad, energičen in se zna s svojim vedenjem spogledovati z državljani, ne preseneča, da je trenutno najbolj priljubljen italijanski politik. S svojim vedenjem in velikimi napovedmi o reformah zna pritegniti Italijane in v njih vzbuditi upe na boljšo prihodnost. Zato ne preseneča, da do njega veliko naklonjenosti čuti največji italijanski mojster političnega marketinga, nekdanji premier Silvio Berlusconi. V njem namreč prepoznava samega sebe v mladih letih, ko je na podoben energičen in populističen način znal pritegniti množice Italijanov. Zlasti njegovi nasprotniki so zato Renziju nalepili tudi vzdevek "Renzosconi" ali "levi Berlusconi", saj je vodja levo usmerjene Demokratske stranke, ki je nastala na pogorišču nekdanjih komunistov in krščanskih demokratov.

Ker je Renzi za Montijem in Letto že tretji zaporedni premier, ki se je na čelo vlade povzpel brez preizkusa na volitvah, bo njegov prvi pravi preizkus uspešnosti in priljubljenosti maja, ko bodo tudi v Italiji volitve v Evropski parlament. Volivci mu bodo takrat gotovo dali že prvi znak, ali v njegovih napovedih vidijo le velik »šov« za javnost ali pa so v njih prepoznali tudi vsebino in konkretna dejanja.