Ivo Milovanovič že vrsto let spremlja nogomet za gledalce RTV Slovenija. Foto: www.alesfevzer.com
Ivo Milovanovič že vrsto let spremlja nogomet za gledalce RTV Slovenija. Foto: www.alesfevzer.com
Belgijski navijači
Belgijski navijači so se lahko razveselili vsaj gola. Foto: Reuters
Belgijci ne preveč "zadovoljni" z zmago

Finalista bosta odigrala v mesecu dni sedem tekem ali v povprečju vsak četrti dan. Tokrat so v Rusiji res nekatere dolge razdalje med mesti in tudi to je treba upoštevati. Nobena skrivnost ni, da so baze vseh udeležencev skrbno izbrane in, po posnetkih sodeč, je vse skupaj nadstandardno. Tako je tudi prav!

Zagotovo se spomnite znanih trenerskih fraz: "Mi igramo za gledalce! Brez gledalcev nimamo najvišjega motiva! Gledalci so nam pomagali do uspeha!" in tako naprej. Res jih je še veliko. Po zdravi pameti bi lahko zaključil: "Gledalci so pomemben del vsake ekipe!" Figo. Niso. Vsaj pri Angležih in Belgijcih ne! Če bi bili, potem se selektorja ne bi tako poigravala z izbiro igralcev za tekmo na svetovnem prvenstvu. OK. Pa naj se poigravata z igralci, vendar sta se Southgate in Martinez norčevala iz gledalcev nasploh tako na stadionu kot pred TV-zasloni. Še najbolj pa s tistimi, za katere so prepričani, da jim pomagajo do uspehov. Torej iz svojih navijačev!

Tisti, ki se odločajo za ogled svetovnega prvenstva, se v večini zelo natančno pripravijo za tedensko ali večdnevno potovanje. Seveda jim pomagajo turistične agencije, ki mimogrede, tudi lepo zaslužijo. Verjemite mi, da vsakdo najprej skrbno izbere tekmo (najpogosteje tekmo ali tekme svoje reprezentance) in šele potem ga zanimajo prevoz, hotel, prehrana, ogled znamenitosti … in seveda cena. In v tem primeru, kar je povsem logično, so izbrali tudi tekmo Anglija - Belgija. Kdor se vsaj malo zanima za nogomet, natančno ve, da je to derbi predtekmovalne skupine, v obeh ekipah je res cela vrsta magnetno privlačnih zvezdnikov, ki jih spremljajo ob ogledu TV-prenosov, ekipi spadata med favorite prvenstva, skratka, ljubitelj nogometa pričakuje spektakel ali najmanj lepo tekmo, ki si jo bo zapomnil za celo življenje. Skratka, prijetno doživetje.

Pa še druga figa! Kaj dobi? Dobi slabo prijateljsko tekmo, preračunljivo igro in seveda celo vrsto puhlih izgovorov tistih, ki se še prejšnji dan trudijo, da bi nam vsem dopovedali, da brez gledalcev preprosto ne gre.

OK. Seveda nisem ne trener ne selektor, vendar pa se na nogomet razumem toliko, da vem, da po treh tekmah ni utrujena ali poškodovana vsa ali skoraj vsa najboljša postava. Tudi v konkretnem primeru bi razumel, da ne bi igrali trije ali štirje, ki nosijo, ali pa bodo nosili glavno breme ali pa so poškodovani. Toda selektorja sta se odločila drugače in zdaj jima privoščim, priznam, malce bolj Southgatu, da bosta dobila po riti. Ja, po riti, kajti, malce bolj po domače, poskrbela sta za svoji, o gledalčevi pa seveda ne razmišljata. Zakaj pa bi? Saj bosta kmalu spet blefirala in zatrjevala, da brez gledalcev ne gre. Oba imata kar polne žepe denarja (nekajmiljonske letne plače) in zagotovo se nista vprašala, kaj pa je za drago potovanje, zelo drag hotel in tudi za drago vstopnico namesto spektakla dobil gledalec. Slabo nogometno predstavo in kup izgovorov, zakaj so počivali tisti, tudi s polnimi žepi, ki morajo seveda ubogati selektorja. Zagotovo niso uživali tudi TV-gledalci, za katere so morale televizijske postaje drago, ja spet, drago plačati.

In kaj se bo po vsem tem zgodilo? Nič! Nekateri so se hudovali že med tekmo, drugi po njej, tretji pišemo kritike in ocene, selektorja bosta še naprej razmišljala in delala v svojo korist. Njuna sreča je, da navijači marsikaj hitro pozabijo in prehitro tudi opravičijo. Tudi FIFA in ruski prireditelji so nemočni, le v zgodovini SP 2018 bo zagotovo zapisano, da ni bilo pravega športnega boja.

Jaz se bom vedno zavzemal za pošten športni pristop, spoštovanje športnikov in gledalcev, kajti močno sem prepričan, da je tak pristop vedno tudi nagrajen. Za bleferje pa nasploh velja, da imajo kratko uporabno obdobje!

Belgijci ne preveč "zadovoljni" z zmago