Zasneženi London. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Ambrožič
Zasneženi London. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič za RTV Slovenija poroča iz Londona. Foto: MMC RTV SLO

Lansko leto je bilo v Veliki Britaniji eno najbolj deževnih sploh. Še posebej to velja za lansko poletje. A glede na to, da je kar 190.000 domov v zadnjih letih pridobilo različne oblike zaščite pred povodnjijo, se zdi, da so Britanci, domujoči v poplavno ogroženih območjih države, odnesli še srečno. V letu 2012 je voda zalila 4.500 zasebnih hiš, medtem ko jih je leta 2007 po podatkih britanske okoljske agencije kar 55.000.
Eden izmed razlogov za ekstremno deževno britansko poletje, trdijo strokovnjaki, je nedvomno segrevanje Altantskega oceana.

Toda dež in povodnji za Britance niti niso posebna neznanka. Anglija v resnici simbolizira prav deževje, London skorajda slavi po dežju, mar ne.

Toda ne tudi po snegu. Januarja 2009 sem v Londonu prvič doživel snežni šok. Pa nisem bil edini, seveda ne. Spominjam se pogovora s taksistom z londonskega vzhoda, ki mi je priznal, da je prvič v življenju doživel sneg! 24-letnik je bil do tedaj dvakrat na obisku pri starih starših v Pakistanu, drugam ni potoval. A kot rojeni Londončan s snegom še ni imel bližnjega srečanja. Tistikrat se je zaradi snežne oddeje nekaj zaporednih dni ustavila tudi londonska podzemna železnica. Pravi razlog je bil za celince naravnost bizaren. Skrajni kraki podzemne železnice seveda niso pod zemljo, ampak na površju. In ker je bil tam sneg, se vlakovodje preprosto niso upali zapeljati v snega, pa čeravno ga je bilo na tirih le nekaj centimetrov. Linija Jubilee, ki je krmiljena robotsko, se je ustavila zaradi enakega razloga. Britanska predstolnica je obstala. Skoraj. Promet po cesti je potekal, toda kako? Tu se prav nihče ne zmeni za zimske pnevmatike. Že ura ali dve sneženja zmoreta londonski promet močno prizadeti; če hočete zavijugati na ravnem.

Lani in predlani sneg Londona vnovič ni zaobšel. Pred tednom prav enako. Zime v Angliji seveda še zdaleč niso podobne tisti leta 1684, ko je za kar deset tednov zamrznila Temza, ali pa tistim ob začetkih 1740., 1881., 1947., kaj šele veliki zmrzali, ki jo je prinesla zima januarja in februarja leta 1963. Vseeno pa sneg kot da postaja tudi redni londonski gost.

Še vedno pa velja, da je opazovanje mesta in njegovih prebivalcev v snegu precej komično. V dobri veri, seveda, da se nikomur ni oziroma se ne bo pripetilo nič slabega; kar pa na žalost skoraj ne more biti izključeno.

Kdor prihaja iz krajev, kjer je zima tradicionalno (tudi) bela, ali pa od tam, kjer zimo slavimo - če ne drugače pa s ponosom, ki nam ga krepijo uspehi smučarjev bodisi v alpskih bodisi v nordijskih disciplinah - malodane ne more zadrževati smeha. Vse skupaj je zelo podobno opazovanju racajočega malčka ali kakega od posledic lastne naivnosti povsem zmedenega mačka.

Če uprava največjega londonskega in enega največjih letališč na svetu Heathrow sporoča, da je šele v zadnjih treh letih v opremo za spopad s snegom vendarle vložila skoraj 40 milijonov evrov funtov oziroma kupila 185 plugov in za njihovo uporabo izurila 468 delavcev, potem je kar logično, da pa lopat za odmetavanje snega v pritljičnih gospodinstvih - tako kot avti in avtobusi zimskih gum - za zdaj preprosto še nimajo.
Drugo, komplementarno poglavje je tisto, ki bi razčlenjevalo pravzaprav vrojene navade ali rituale posameznika. Nas v Piranu pozimi bolj zebe kot na Voglu, na primer. Je to zato, ker ob morju hlada nismo vajeni, v gorah pa? Bo krivec za izdatnejšo prezeblost ob obali veter, hladen veter ali pa pogosto prelahka oblačila, ki jih za bivanje v alpskem okolju zaradi navade zamenjajo toplejša? Ali je pač vsa težava, kot radi rečemo, v glavah?
V Londonu se bo hladno vremensko obdobje še nadaljevalo, vsaj še nekaj dni. Temperatura bo vztrajala med 0 in tremi stopinjami Celzija.

Mogoče so tudi še nove snežne padavine. Tudi odpoved kakšnega pristanka ali vzleta na katerem od petih mednarodnih londonskih letališčih ni izključena. Toda sile ne bo. Vseeno pa vabilo v London v prihodnjih nekaj dneh izrekam tiho, če ne kar jecljajoče. Pridite pozneje. A, saj res. Od nedelje dalje bo spet povprečnih januarskih 8 stopinj in več. In deževalo bo, menda kot za stavo. Za prihodnji teden se v Angliji napoveduje možnost poplav …