LeBron James v najpomembnejših trenutkih ni zatajil. Foto: Reuters
LeBron James v najpomembnejših trenutkih ni zatajil. Foto: Reuters
Bill Russell in LeBron James
LeBron James s pravim gospodarjem prstanov - Bill Russell je bil z Bostonom kar 11-krat prvak Lige NBA. Foto: Reuters

od največjih ekipnih športov.

Košarkarji Cavsov so v Oaklandu dobili odločilno sedmo tekmo s 93:89. Največ zaslug za prekinitev črne serije ima nedvomno LeBron James, ki je s tem le še utrdil in okrepil svoj položaj med največjimi košarkarji v zgodovini te čudovite igre.

Cleveland je postal sploh prva ekipa, ki se je do naslova dokopal kljub zaostanku 1:3 v zmagah, in šele četrta ekipa, ki je dobila sedmo tekmo v gosteh. Tekmec na drugi strani je bil izjemen - Golden State je v rednem delu nanizal rekordnih 73 zmag in le enkrat se mu je v celotni sezoni pripetilo, da bi izgubil dve zaporedni tekmi (v finalu konference proti Oklahomi). Bojevniki so v finalu klonili trikrat zapored - dvakrat pred svojimi gledalci.

LeBron James? Gibčni silak, ki s pomočjo telesne konstrukcije prodira in zabija od blizu. Popolna antiteza gibčnega in hitrega Stepha Curryja, ki je mrežico rešetal z meti od daleč. A to je klasična napaka pristranskosti, ki jo radi delamo, ko primerjamo dva igralca, dva zvezdnika, dva supertalenta. Popolnoma človeško je, da se takrat stopnjujejo razlike. Jamesova igra ima v resnici precej več razsežnosti. Ne nazadnje, v finalni seriji je imel najboljše povprečje tako v številu točk, skokov, podaj, ukradenih žog in blokad. V obeh ekipah!

Že četrto leto zapored je bil najboljši igralec finala (lani nagrade seveda ni dobil, ker njegovi Cavsi niso dobili serije), kar pomeni, da najboljšo igro vedno prikaže, ko je najbolj treba. Mar ni to odraz njegove velikosti? Čarovnik z žogo Curry je v finalu zatajil tako lani kot letos. Morda se je poznal vpliv poškodbe, a ta ni vplivala vsaj na hitrost njegovega gibanja.

Kritiki bodo vedno poudarjali vsaj dve stvari: ena je njegovo razmerje zmag in porazov v finalih (3-4), druga pa je The Decision, s katerim je izgubil precejšnji delež navijačev in občudovalcev. Zgodba s "talentom, ki ga pelje na South Beach" je še kako odmevala. Številne kritike, zažgani dresi in odprto, jezno pismo večinskega lastnika Cavsov Dana Gilberta so bili le nekateri odzivi. Njegova poteza je bila najmanj ... sebična. Česar ne bi smeli zamenjati z njegovim bistvom - predstavami na igrišču.

James je zdaj naslov osvojil z dvema različnima ekipama, ki imata dve različnih zgodbi. Tretji prstan ima precej večjo težo kot prva dva in ga nedvomno uvršča med največje igralce do zdaj. Je on največji? Precej košarkarskih poznavalcev trdi, da je Michael Jordan še vedno razred zase. Morda res, a primerjati največje igralce različnih obdobij je lahko le zabava.

Dejstvo je, da ima vsako obdobje svoje velikane, ki so zaznamovali svoje obdobje. Drugače pač ne more biti, saj lahko tekmuješ le proti svojim sodobnikom. Ljudje smo radi nostalgični, preteklost nam je vedno svetlejša, boljša. Jordan je tako samoumevna izbira. Kot je morda za nekoga drugega Bill Russell, ki ima kar 11 prstanov. Center Bostona jih je osvojil v nekih popolnoma drugih časih, s popolnoma drugačno konkurenco. In to je lepota športa. Tako ne dvomim, da se bomo čez desetletja spominjali velikanov te generacije (James, Kobe Bryant, Tim Duncan ...) kot košarkarjev, ki so pustili neizbrisen pečat.

PS: In najbrž kritizirali igralce, ki bodo takrat dominirali in iskali njihove slabosti v primerjavi prav z Jamesom in drugimi upokojenimi velikani.