Ljerka Bizilj Foto: BoBo
Ljerka Bizilj Foto: BoBo

Živimo v državi, iz katere denar uhaja v davčne oaze, v slamnate firme v tujini - nabiralnike etc. Niko Kavčič in Matija Maček sta to že pred desetletji dobro obvladala … Sodobni 'mački' in kavčiči' to nadaljujejo, a po svoje. Razlika je, da to počnejo predvsem za svoj žep. Nekdanja 'udbovca' predvsem Kavčič, sta/je iz sredstev, ki jih je pridobil s tihotapljenjem, s prepovedano trgovino - ustanavljal podjetja - zdajšnji Renault, Drogo Portorož, Livarno Maribor, Autocommerce, Kompas …; na čelo teh podjetij je/sta postavljal/a sodelavce državne varnosti, v Italiji in v Avstriji sta skupaj s Slovenci ustanavljala podjetja, ki so jih upravljali slamnati lastniki in direktorji /vir: pričevanje Nika Kavčiča in dokumenti, objavljeni na TV SLO/. Pozneje so se ukvarjali s prodajo bele tehnike na vzhod, najbrž tudi s prodajo orožja v države, kamor je bilo to prepovedano, npr. v Izrael, iz Makedonije so prodajali opij.

Koliko se je po letu 1990 vse te mreže in ljudi še izkoristilo in našlo nove poti, oaze, nabiralnike, agencije … Zagotovo - tudi za kakšno politično stranko. Eden od 'osamosvojiteljev' mi je kmalu po letu 1991 rekel - samo-da mi otroke pustijo pri miru. Kdo??? Danes so za 'onimi' predvsem potomci, mladi 'sposobneži', ki v imenu KOGA?? prenašajo denar iz Slovenije? Pokradli so podjetja, jih prilastninili, uničili in denar naložili kam - za koga - zase, za politične stranke, za 'svojo stran'?

Šarec, vsaj navzven igra 'pošteno' politiko. Da, politika mora biti za zgled, politika mora najprej v svojih vrstah skrbeti za poštenost. Ampak - državni sekretarji, ministri, to je le navidezno čiščenje, ki pa je za ustvarjanje 'normalne' države, za sprejemljiv videz vladanja - zelo pomembno. A glavni igralci niso vselej na vrhu. Vsak od nas se mora počutiti varnega - da bo 'lumparija' kaznovana, da si ne morejo izbrani privoščiti, kar si izmislijo; da ne bodo le majhni minusi na računih vsakdanjikov kaznovani. Ampak ministri, sekretarji - praviloma potrebujejo kar precej časa, da sploh ugotovijo, zakaj gre! Državno gospodarstvo, agencije, večni 'birokrati' - tu je srž. In tam, kamor ne vidimo. Delajo drugi, oni zadaj, referenti, podsekretarji - ki vse obvladajo. Kaj lahko jim nasede tudi Šarec. Saj oni vse vedo in hočejo dobro …

Telekom? Pomembno sporočilo - a lahko upamo, da bo Šarec šel naprej ali bo podlegel? Da postavlja na vrh svoje ljudi, se mu očita. Koga pa naj? Svoje, ampak naj bodo sposobni! Nekateri mu očitajo Damirja Črnčeca … Pa se je kdo vprašal, zakaj ga potrebuje? /Pahor menda ni bral poročil Sove. Ali pa bolj redko/. Črnčec jih zagotovo zna brati in pozna najbrž tudi igre v ozadju. Brez tega Šarec ali katerikoli predsednik vlade težko dela. Vprašanje je samo, bo zmagal v igri, v katero ga gotovo vleče marsikdo, ki mu hoče 'dobro' ali bo le igralec, ki ga bodo v igro potegnili in 'spridili' ali pa uničili? Vedno imajo dober razlog. Zelo pogost razlog - da se premaga Janšo! Janša je v bistvu že premagal sam sebe in postal izgovor nasprotnim stranem za nečiste igre … Čas bi bil, da se nekdo nad vso to umazano zakulisje dvigne in zmaga.

Skratka, Šarec ima več 'izhodov': da pade v igro (doslej še nikomur ni uspelo, da ne bi), da začne ustvarjati svoje mreže, oaze in nadaljuje umazane igre po svoje ali pa - da se dvigne nad vse to - in vsaj skuša preprečiti zakulisno uničevanje države. To bi si Slovenci, državljani končno zaslužili. A zato Slovenija potrebuje močno, modro osebnost! Ostanimo optimisti!