Tina Maze je velika zmagovalka St. Moritza, kjer je osvojila 280 točk za svetovni pokal, njena največja tekmica Lindsey Vonn pa le 104. Foto: EPA
Tina Maze je velika zmagovalka St. Moritza, kjer je osvojila 280 točk za svetovni pokal, njena največja tekmica Lindsey Vonn pa le 104. Foto: EPA
Mazejeva v St. Moritzu osvojila kar 280 točk
Tesno, a sladko: Tina spet na vrhu
Vonnova pravi, da je rekla: Tako je prav, j****ti

Tina Maze je po četrtini sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v izvrstnem položaju, da osvoji veliki kristalni globus. Po desetih tekmah ima na svojem računu 677 točk, kar je 234 več od Marie Höfl Riesch in 263 od štirikratne zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala Lindsey Vonn.

Črnjanka je ta hip z naskokom najbolj vsestranska smučarka. Z izjemo obeh smukov v Lake Louisu (20. in 10. mesto) je njena najslabša uvrstitev četrto mesto! Na svojem računu ima že štiri zmage, kar ji še nikoli ni uspelo v eni sami sezoni. V svetovnem pokalu ima zdaj že 15 zmag, s čimer je že nekaj časa najuspešnejša predstavnica svoje države. Z drugim slavjem v St. Moritzu je izenačila dosežek najboljšega slovenskega skakalca Primoža Peterke. Pred njo je med zimskimi junaki le še Petra Majdič, ki je v istem rangu tekmovanja nanizala 24 zmag, za kar je bila nagrajena s tremi malimi kristalnimi globusi.

Njen fantastični konec tedna v St. Moritzu je imel nenavaden dodatek v podobi besednega spora z Lindsey Vonn. Američanka naj bi v soboto ob zmagi na superveleslalomu ob prihodu v cilj Tini zabrusila "Je*i se, Maze", zaradi česar je vodja ekipe Andrea Massi vložil protest zaradi nešportnega obnašanja. Američanka je slovenskemu taboru neuspešno skušala razložiti, da so bile njene besede "Tako je prav, je*emti." Fis je po pregledu posnetkov pritožbo zavrnil.

Kaj se je v resnici zgodilo? V resnici to niti ni pomembno. V danem položaju je najzanimivejši in najzgovornejši odziv Massija. Odkar je okrog najuspešnejše slovenske smučarke vseh časov ustvaril samostojno ekipo, v njej ves čas (vsaj na videz) vladajo izredne razmere. Spomnimo se le nekaj dogodkov zadnjih let: spori s serviserjem, smučarsko zvezo, mediji in odmevne izjave (v katerih je odprl vprašanje nastopanja za drugo državo; tožil, da druge ekipe ne dovolijo skupnih treningov; omenjeni sobotni zaplet z Lindsey Vonn ...).

Izjemni športniki niso zaman izjemni. Posebni so na več načinov. Predvsem pa so lačni uspehov, za katere bi premikali gore. Pri tistih iz same špice pa je zanimivo, da uspehi ne potešijo lakote po novih zmagah. Zgovoren je ravno primer Lindsey Vonn, ki je z nekaterimi odzivi in izjavami na kocko postavila do takrat zgledno prijateljstvo z Mario Riesch. Zakaj? Ker se ji je Nemka "naenkrat" približala in ob koncu sezone 2010/2011 tudi prevzela veliki kristalni globus. Prijateljstva je bilo hitro konec, oče Marie Riesch je takrat pripomnil, da je bila Lindsey z njegovo hčerko prijateljica lahko le takrat, ko je bila hitrejša od Marie.

"Vsak dan je bitka, ..., mora mi uspeti, ne glede na vse, ... moram dokazati, da sem zmagovalka" je le nekaj verzov pesmi Moja pot je moja odločitev, ki jo je pred začetkom letošnje sezone predstavila Tina Maze. Njena ekipa že dolgo časa s hojo po robu izrednih razmer bije številne bitke. Če je teh premalo, pa sama tako ali drugače poskrbi, da nastanejo nove - vse v imenu višje motivacije, vse v imenu zmage. Ne glede na to, kaj si kdo misli, pa se je izkazalo, da je njena pot uspešna - številne zmage, dve olimpijski medalji in naslov svetovne prvakinje to brez dvoma potrjujejo.

Mazejeva v St. Moritzu osvojila kar 280 točk
Tesno, a sladko: Tina spet na vrhu
Vonnova pravi, da je rekla: Tako je prav, j****ti