Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Prvotno odločitev o prepovedi Thompsonovega koncerta so v Mariboru utemeljili s pomočjo obsežnih varnostnih ocen policije, Europola, posnetkov Thompsonovih koncertov in temeljitega vpogleda v zgodovino (neo)ustaštva. Zato je prav odpravo te prepovedi od notranjega ministrstva mogoče razumeti ne le kot nevarno politično dejanje, ampak tudi kot politično in ideološko provokacijo.

Odločitev z blagoslovom ministra Aleša Hojsa, ki bo v Maribor brez dvoma prinesla poveličevanje najbolj mračnega obdobja polpretekle zgodovine v naši regiji, je problematična med drugim zato, ker na glavo postavlja dozdajšnjo prakso upravne enote. Utemeljitev MNZ-ja namreč sloni na diametralno nasprotnem stališču upravnega sodišča, kot je bilo prvotno stališče upravne enote, da je organizator poskrbel za vse ukrepe, ki bi preprečili potencialno vzbujanje nestrpnosti, sovražni govor ali provokacije. Le da je upravna enota to obširneje utemeljila – na kar 55 straneh, ministrstvo pa se je razpisalo na 14 straneh. Očitno bodo za to, da se koncert ne bo sprevrgel v manifest ustaštva, poskrbeli organizatorji s pomočjo varnostnikov.

Sorodna novica Nasprotovanje koncertu Thompsona: "Poveličevanje ustaštva ni svoboda govora"

Nadalje je organizacija takšnega potencialno nevarnega dogodka v štajerski prestolnici problematična z zgodovinskega vidika, saj je Maribor med drugo svetovno doživljal hud nemški teror, na kar je opozoril tudi trenutni načelnik mariborske upravne enote, ki se z najnovejšo odločitvijo notranjega ministrstva seveda ne strinja.

Zaradi besedil, ki vzbujajo sovraštvo, so Thompsonu koncerte prepovedali že v številnih evropskih mestih – v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Nizozemskem, celo v Pulju na Hrvaškem.

Odločitev MNZ-ja pa vnaša dodaten nemir v slovensko politiko in družbo, tradicionalno razcepljeno na ideološki ločnici v razumevanju dogajanja med drugo svetovno vojno in po njej. O tem že govorijo prvi politični odzivi, največ jih je seveda iz vrst opozicije, a pomenljivi so zlasti tisti iz koalicije. Tovrstne poteze ministra Hojsa so še posebej nenavadne ob zavedanju, da se je Janševa koalicija zavezala izogibanju ideoloških tem. Pa ji je to v slabih treh mesecih že večkrat spodletelo … Naštete okoliščine dodatno nakazujejo, da gre za nepotrebno provokacijo in testiranje koalicijskih partnerjev.