Foto: EPA
Foto: EPA

Organizatorji morajo v treh dneh sporočiti nov datum koncerta. Novica, tako kot pred tremi leti, ko je bil koncert tik pred zdajci zaradi varnostnih razlogov prvič odpovedan, znova močno razdvaja javnost, je poročal Radio Slovenija.

"Koncert bo, o vseh podrobnostih boste obveščeni, ko bo čas za to!" se je na odločitev notranjega ministrstva v kratkem sporočilu odzval organizator koncerta v Mariboru Milan Trol. Odzval se je tudi Marko Perković – Thompson in zapisal, da je bila prepoved koncerta popolnoma politično motivirana. Da bodo odločitev notranjega ministrstva spoštovali, sporoča načelnik mariborske upravne enote Srečko Đurov, a dodaja: "Nas skrbi, moram priznati, da tega nismo pričakovali. Poveličevanja ustaštva ne razumemo kot svobodo govora, ampak kot neposreden napad na temeljne vrednote naše ustave."

Hrvaško ustavno sodišče opozarja: Ustaško geslo Za dom spremni neustavno
Potem ko je hrvaško visoko sodišče za prekrške v sredo določilo izjemo, po kateri ustaško geslo Za dom spremni ni prekršek, je hrvaško ustavno sodišče spet opozorilo, da geslo ni v skladu s hrvaško ustavo.

Na mariborski upravni enoti so namreč še vedno prepričani, da je bila njihova odločitev o prepovedi koncerta Thompsona pravilna. Načelnik Đurov pravi, da je še vedno prepričan o pravilnosti ravnanja upravne enote. "Odločbo ministrstva za notranje zadeve sem dolžan upoštevati, še vedno pa menim, da je bila odločba Upravne enote Maribor o prepovedi koncerta Marka Perkovića – Thompsona pravilna," je povedal.

Vezjak: Okoliščine za širjenje nevarnih idej

Da odločitev ni bila nepričakovana, opozarja filozof in publicist Boris Vezjak: "Dejstvo je, da imamo okoliščine, v katerih lahko pride ali bo prišlo do takšne ali drugačne promocije širjenja nevarnih idej, ki so zagovarjale ustaški režim. Dejstvo je, da tudi po odzivih notranjega ministra, ki so zdaj javni, lahko vidimo, da je temu zelo naklonjen."

"Poveličevanje ustaštva na javni prireditvi grobo posega v človeško dostojanstvo. Še posebej to velja za mesto Maribor, ki je v drugi svetovni vojni doživelo hud teror. Zato je Upravna enota Maribor predlogu policije ugodila in predmetni koncert prepovedala, saj smo prepričani, da smo z njo varovali temelje naše ustavne ureditve, in sicer vladavino prava, človeško dostojanstvo in pluralizem," je dodal Đurov.

Pahor: To ni stvar politike

Predsednik Borut Pahor se je na Twitterju odzval z besedami, da je njegovo stališče enako kot leta 2017. "Ni stvar politike, da dopušča ali prepoveduje koncerte, ampak je stvar organizatorja oz. pristojnih institucij, da poskrbijo, da je dogodek organiziran v skladu z zakonom in da je ob tem poskrbljeno za javni red in mir," je zapisal.

"Predsednik republike ni poznavalec glasbe Marka Perkovića – Thompsona. Njegova politična stališča pa so mu znana in jih zavrača," je dodal.

Hojs: Zgolj intuicija ali indici, da bi morda lahko prišlo do kaznivega dejanja, niso dovolj tehten razlog, da se tak koncert prepove

Minister Aleš Hojs je v izjavi dejal, da je ustaštvo zavržno dejanje in da "nihče ne poveličuje ničesar v tem smislu". A so na ministrstvu presodili, da je bil koncert organiziran z namenom zaslužka, ne pa z namenom izvajanja kaznivega dejanja. Zgolj intuicija ali indici, da bi morda lahko prišlo do kaznivega dejanja, pa po besedah Hojsa "niso dovolj tehten razlog, da se tak koncert prepove".

Sorodna novica Nepotrebna ideološka provokacija

Thompson ne sme biti dobrodošel

Odločitev MNZ-ja ni razburila le nekaterih opozicijskih politikov, temveč tudi podpredsednika vlade Zdravka Počivalška. "Odprava prepovedi koncerta pevca Thompsona je žalitev vrednot, na katerih je rasla slovenska samostojnost, in kršitev tega, kar piše v naši ustavi. Njen 63. člen namreč jasno pove, da je protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti in nestrpnosti. Thompsonov koncert, ki ga redno spremljajo pozivi k zaničevanju drugih narodnosti, v Sloveniji ni in ne sme biti dobrodošel," je med drugim zapisal na družbenem omrežju Facebook.

"V primeru Thompsonovega koncerta je Slovenija že dvakrat jasno in pravilno izrazila svojo zavezanost vrednotam, ki so gradniki naše državnosti. Tako naj tudi ostane," je dodal. Da takšnemu koncertu ni mesta v Sloveniji, meni tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Ostri odzivi opozicije

"Odločitev je teptanje človeškega dostojanstva in priznanje ustaškemu režimu. Ni problem, da Thompson podpira ustaštvo. Problem je, da to podpira naša vlada," je sporočila predsedujoča SD-ja Tanja Fajon.

Zgroženi so tudi v Levici. "Medtem ko številne države zavračajo in prepovedujejo koncerte hrvaškega pevca Thompsona zaradi njegovih proustaških pesmi in ikonografije, dela vlada Janeza Janše vse, da bi mu organizirala koncert v Sloveniji in s tem odprla pot promociji ustaštva in fašizma," je zapisal poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Prepoved Thompsonovega koncerta, ki jo je izvedla Ksenija Klampfer kot načelnica Upravne enote Maribor, je bilo državotvorno dejanje. Danes pa vlada rehabilitira ustaštvo, saj je odprava te odločbe pljunek v obraz vsem, ki so trpeli in krvaveli tudi zaradi kolaboracije, pa se je na Twitterju odzval predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

Koncert razdvaja Mariborčane

Morebitni koncert razdvaja tudi Mariborčane: "Če komu ni všeč, pač naj ne gre poslušat", "jaz nisem za", "na Hrvaškem se dogaja marsikaj", "jaz mislim, da to ni v redu, ne bi ga smelo biti", so za radio Slovenija povedali naključni mimoidoči. Koncertu v Mariboru nasprotuje tudi župan Saša Arsenovič.

Prepoved na predlog policije

Thompson je sicer maja 2017 nameraval v mariborski Festivalni dvorani prirediti koncert. Pred koncertom je Upravna enota Maribor ugodila predlogu mariborske policijske uprave, ki je predlagala prepoved koncerta, ker naj bi njihove informacije kazale na povečano varnostno tveganje.

Policija je tedaj pridobila tudi informacije glede prodaje vstopnic za koncert po spletnih ponudnikih na Hrvaškem in v Avstriji. Po presoji policistov je obstajala utemeljena verjetnost, da bi se koncerta udeležili posamezniki iz okolij, kjer so bili Thompsonovi koncerti prepovedani, oz. naj bi na mariborski koncert prišli Thompsonovi radikalni privrženci iz Hrvaške.

Organizator koncerta Milan Trol, ki naj bi tedaj prodal okoli 1150 vstopnic, se je zoper odločbo mariborske upravne enote pritožil, vendar ga je MNZ kot drugostopenjski organ zavrnil. Zaradi te odločitve je vložil tožbo na upravnem sodišču, ki je lani pravnomočno odločilo, da se prepoved koncerta odpravi in zadeva vrne na upravno enoto v ponovno odločanje.

Mariborska upravna enota je maja znova prepovedala Thompsonov koncert in v novi odločbi med drugim navedla, da sporni pozdrav “Za dom spremni”, vsebina Thompsonovih pesmi s spremljajočo ikonografijo, čeprav gre pri tem za avtorske pesmi, ne spreminja tega, da vse to simbolizira sovraštvo zoper ljudi z drugačno versko in etnično pripadnostjo ter poveličuje ustaštvo. To je po njihovem mnenju tudi v nasprotju s 63. členom slovenske ustave, po katerem je protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.

Trol se je znova pritožil na MNZ, ki mu je v četrtek ugodil in odpravil odločbo upravne enote.