Igor Vidmar. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Igor Vidmar. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Nemčija potrebuje vsaj pol milijona migrantov letno. Zato je pripisovanje uberhumanizma gospe kanclerki točno tista naivnost, katere druga plat je opravilna nesposobnost EU-ja in naše vlade, ki je dosti predolgo hotela verjeti v Evropo in schengen. Dejansko pa gospod Cerar le slabo igra vlogo ležečega policaja za lažji sprejem migrantov v Nemčiji.

In tu so zdaj tudi notranjepolitični učinki, pa ne odstop notranje in obrambne ministrice, ampak vse bolj "orban-janševska" stališča javnosti. Nesuverena, kratkovidna vladna politika, de facto na liniji evropske ljudske stranke in nemške pokroviteljice podpornice SDS, pa pelje sredinsko modernega Cerarja vse bliže radikalno desni, predmoderni desnici, katere nacionalhumanisti sodelujejo v kanclerkini dobrodošlici beguncem tako, da nas strašijo - celo z gobavostjo. Gospod Cerar jim pomaga s pripravami na orbanovsko ograjo.

Pomaga tudi ustavno sodišče, ki je dovolilo referendum, ki bo prinesel razdor in morda celo kršitev ustavne pravice enakosti zakonov pred zakonom. Socialni mir sicer bo, po dogovoru s sindikati javnega sektorja, a javni delavci na prvi črti, policisti, bodo stavkali. Odziv levice pa ostaja pri principu humanitarizma, a ta pomeni, cit., nevprašljivost našega sveta.