Alenka Bratušek. Foto: EPA
Alenka Bratušek. Foto: EPA
Bernard Nežmah. Foto: MMC RTV SLO

Na volitvah za predsednika Pozitivne Slovenije je izgubila proti Zoranu Jankoviću, na parlamentarnih volitvah je s stranko nabrala za štiri odstotke glasov, na dogovarjanjih z mandatarjem Mirom Cerarjem ji ni uspelo priti v vlado. Na vseh transparentnih volitvah in pogajanjih je izpadla, potem pa je očarala evropskega komisarja Junckerja in je predlagana za evropsko komisarko.
Kako ji je pri Junckerju uspelo, lahko le ugibamo. Toda pred dnevi jo je kot kandidatko potrdila celo njena vlada. Na dopisni seji je šest ministrov glasovalo proti, za pa le pet, večina ministrov je bila torej proti. Je potemtakem vlada logično sporočila, da evropska lista komisarjev nima slovenske podpore? Nikakor, Bratuškova je rezultate suspendirala in podaljšala sejo, ki je trajala tako dolgo, da je prepričala še dva ministra, da sta glasovala tako, da sta se vzdržala. Toda rezultat je bil še vedno 5 glasov za in 6 proti. In glej čudo, premierka je sporočila, da jo je vlada potrdila skupaj z listo. Kako je mogoče, da je naenkrat 5 več kot 6? Preprosto, h glasovom za je prištela še vzdržane.
Tega slovenska država še ni videla. Na nobenih volitvah in referendumih nevtralni glasovi ne veljajo kot glasovi za. Da bi se Alenka Bratušek dokopala do komisarskega mesta, je premagala postavo Slovenije in ustvarila nove zakone aritmetike.
Premierka je nonšalantno zlorabila vladni aparat, da si je dodelila sanjsko službo. Še več, ko je vlada pred časom določala ime kandidata Slovenije, člani vlade sploh niso vedeli, da se je gospa Bratuškova že predtem dobila z Junckerjem in se mu ponudila za komisarko. In sporočilo državljanom? Za osebni uspeh je dovoljeno vse - intrige, korupcija in celo norčevanje iz seštevanja.
Toda mesto evropskega komisarja ni osebna trofeja, temveč poslanstvo predstavnika slovenske države v Bruslju. Komisarka pač ni osebna tajnica gospoda Junckerja, temveč slovenska predstavnica v najvišji administraciji Evropske unije.
In kaj bo porekel bodoči premier Miro Cerar na nonšalantno politično intrigo? Bo ob izvolitvi nove vlade potegnil edino logično potezo in zahteval odpoklic samooklicane komisarke?