Voditelj največje verske skupnosti s svojo srčnostjo in preprostostjo že od prvega dne osvaja naša srca. Foto: MMC RTV SLO
Voditelj največje verske skupnosti s svojo srčnostjo in preprostostjo že od prvega dne osvaja naša srca. Foto: MMC RTV SLO

Začudilo me je, da si noben papež v zgodovini ni prevzel imena Frančišek. Ali si nihče izmed Petrovih naslednikov ni upal izbrati za svoje vodilo preprostega evangelija našega Gospoda Jezusa Kristusa? Ko je pred 800 leti Frančišek Bernardone, sin bogatega trgovca, taval po asiških ulicah, travnikih in cerkvah ter iskal svojo pot življenja, ga je pri maši nagovoril prav evangelij: "Nihče drug mi ni povedal, le Najvišji mi je razodel!" Ko je odkrival njegovo svežino - "Poslušaj, ljubi svojega Boga z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem in svojega bližnjega, kakor samega sebe." - je tudi sam postajal svoboden, odrešen človek. Najprej je mislil, da mora popraviti le porušeno cerkev svetega Damijana. Po poljubu gobavca v Rivotortu pa se je zavedel, da mora popraviti "Njegovo" Cerkev. Želel je, da bi bili med seboj sestre in bratje in da bi skupaj hvalili Stvarnika in varovali stvarstvo.

Frančišek je bil trubadur Kristusa. Papež Frančišek, ki je ure zatopljen v molitev, pa je bil kot kardinal ubogih borec za socialne pravice najrevnejših. Posebej so mu blizu mladi. Tudi njegovo prvo večje potovanje bo v Brazilijo, kjer bo poleti svetovno srečanje mladih. Bori se, da bi mlade obvaroval pred mamili, zato jih svari pred trgovci s smrtjo. V zavzemanju za ženske, ki služijo kruh za družino s prostitucijo, je v pogostih političnih debatah nekoč dejal: "Bolje skrbite za svoje pse kot za sužnje."

V soboto pa je osvojil na sprejemu tudi novinarje: "Kako bi želel ubogo, revno Cerkev in Cerkev za uboge! Rad vas imam in se vam zahvaljujem za vse, kar ste naredili. Želim vam, da bi vedno bolje poznali Kristusov evangelij in resničnost Cerkve. Številni med vami ne pripadajo Katoliški cerkvi, drugi so neverujoči. Iz vsega srca namenjam blagoslov v tišini vsakemu izmed vas, saj spoštujem vest vsakega posebej, vendar pa vem, da je vsak izmed vas Božji otrok. Naj vas Bog blagoslovi!"

Naj nas blagoslovi, da nas ne bo strah, ampak da bomo začeli skupaj z njim novo obdobje sestrinstva in bratstva, miru na Zemlji! Pomlad upanja!

Tako je začel tkati novo obdobje upanja in spoštovanja med nami.