Peter Mlakar. Foto: BoBo
Peter Mlakar. Foto: BoBo

To skrajno desno gibanje, ki ima rado Trumpa, je simptomatski primer nečesa širšega, ki bo, če ne bo ustavljeno, slabo. Ker so posamezniki ali skupine zaradi sle po oblasti nad ljudmi, svojega bolestnega ega, ki mu mora biti podrejena celo resnica, in grabljenja bogastva zase pripravljeni narediti vse, tudi najhujše, samo da je zadovoljen njihov gon.

In ker smo v predbožičnem času, lahko rečem, da to ni krščanski nauk, na katerega marsikdo iz te druščine prisega. Ter se vprašam, kako lahko kristjani shajajo v taki pregrehi, kjer je videti tudi kakega Slovenca? Ker je nelogično simpatizirati z nečim, kar povečuje neenakost, ki se kaže tudi v tendencah po privatiziranjih, ko je lahko enim lepo, drugim pa grdo. Kot je, recimo, našim 55 tisoč otrokom pod pragom revščine. In ker ni logike podpirati ljudi, ki oblastihlepni podrejajo svoji volji druge. In zakaj ne?

Pri krščanstvu gre za Eno, za enost božjega občestva, kjer so materialni elementi eksistence porazdeljeni pravično in so na svobodi Absoluta, Boga, udeleženi vsi. Ideja svobode pa je tudi temelj pravnega reda EU, njegovih zakonov, ki ščitijo pred samovoljo oseb, katerih obnašanje povzroča ljudem travme, jih omejuje v njihovi svobodi. Torej ne početi tega, če hočete v raj.

Kolumna: Peter Mlakar

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.