Ljerka Bizilj. Foto: SOJ RTV SLO
Ljerka Bizilj. Foto: SOJ RTV SLO

Namesto Levice bi najbrž moral povabiti Nsi, razen če se Levica ne bi odrekla svojim nekoliko skrajnim zahtevam, kot je izstop iz Nata. NSi zagovarja nekoliko liberalnejšo gospodarsko in socialno politiko, ki se ji Slovenija ne bi smela izogniti, če želi narediti odločilen razvojni korak.

Marjan Šarec naj bi po dosedanji praksi vodil vlado (13 poslancev) in imel še tri/štiri ministrske sedeže: za delo, za finance in infrastrukturo. Miro Cerar se v koalicijo gotovo ne bo vključil, če ne bo vsaj predsednik državnega zbora in če ne bo nekaterim svojim ključnim članom stranke zagotovil ministrskih mest; npr. za zunanje zadeve, za kulturo, za javno upravo. Kaj pa SD? Enako število poslancev imajo kot SMC. Bodo privolili v tri ministrska mesta? Npr. za gospodarstvo, kmetijstvo in pravosodje.

Lahko se celo zgodi, da se bosta SMC in SD potegovala za vodenje vlade. Le trije glasovi razlike so. Tu pa bi se zagotovo zapletlo. Čeprav bi za vodenje vlade koristila kakšna politična izkušnja več na ravni države, a vse je odvisno od modrosti in sposobnosti posameznika.
NSi ali Levica bi imela npr. dve ministrstvi: za obrambo, izobraževanje. Desus za okolje, ZAB za zdravstvo.

Več je strank, manj ima vsaka ministrskih sedežev. SMC ali SD bi precej več kadrovskih težav, ki so najbrž nastale zaradi manjšega števila poslanskih mest, kot so pričakovali, rešila, če bi se povezala z SDS-om, saj jim lahko ponudi precej več ministrstev kot pa koalicija šestih strank. In s temi stvarmi se bo začela graditi ta ali ona koalicija, pa naj še tako vsi poudarjajo, da so v ospredju programske zadeve. Te so predstavili v predvolilnih programih in mogoča so manjša odstopanja, kaj več pa ne.

Zelo veliko bo povedalo že to, ali se jim bo uspelo uskladiti pri predsedniku državnega zbora. Janša se bo gotovo previdno umaknil, a zanesljivo čakal na svoj trenutek. Kdaj bo ta trenutek prišel, če bo, pa bo odvisno od Šarčeve spretnosti. Da pa bi stranke tvegale nove volitve? V Sloveniji 'se nikoli ne ve', a v tem primeru ni rečeno, da ne bi desni blok pobral več glasov, kot jih je zdaj.