Največ veselja so p. Lombardiju prinašali s svojim odzivom poslušalci, ki so živeli v težkih razmerah. Tako mu je napisala pismo Somalka, ki je delala kot prostovoljka bolničarka in ji je bil Radio Vatikan edina povezava s kristjani. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Največ veselja so p. Lombardiju prinašali s svojim odzivom poslušalci, ki so živeli v težkih razmerah. Tako mu je napisala pismo Somalka, ki je delala kot prostovoljka bolničarka in ji je bil Radio Vatikan edina povezava s kristjani. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

poslovil generalni direktor, p. Federico Lombardi. 25 let ga je vodil. 15 let je bil odgovoren tudi za vatikanski televizijski center. Tudi nam se je prek Televizije Slovenija večkrat oglasil kot tiskovni predstavnik Svetega sedeža, kar pa ostaja še naprej, neutruden in zvest.

Sprememba njegove službe je sledila zaradi združevanja medijskih institucij v Vatikanu. Reforma bo potekala štiri leta. Že lani je papež zato ustanovil tajništvo za komunikacijo, ki bo združilo vatikanske institucije. Vodi ga prefekt Dario Edoardo Vigano. Vsak izmed medijev je v Vatikanu nastal v določenem času glede na potrebe in družbeni razvoj. V multimedijskem in digitalnem posvetnem svetu so mediji med seboj povezani. Povezanost radia in televizije je tako ob začetku leta nujna.

Že od leta 2003 na Radiu Vatikan zmanjšujejo število zaposlenih, ki jih prerazporejajo na nova delovna mesta. Varčevanje nadaljujejo tudi z redukcijo oddajanja prek kratkih valov in s koordinacijo posameznih dejavnosti. O reformi p. Lombardi pravi, da "bo komunikacija imela še naprej visoko ceno, toda nujno je treba vlagati vanjo, sicer bo ostala v pretesni kletki".

Ko je prišel na Radio Vatikan, ni poznal sveta Svetega sedeža. Medijske izkušnje si je pridobil le pri reviji Civilita Cattolica. Na radiu pa je moral spremljati papeževe dejavnosti, svetovno politiko in družbeni razvoj. Najprej je dal poudarek vsebini programa in se zavzel za dobre človeške odnose v posameznih uredništvih. Prednost v programu so vedno imele novice o ubogih in zatiranih. Na ta način se še zdaj borijo proti kulturi odmetavanja v novem svetu novih komunikacij.

Najtežje obdobje je bilo zanj leto 2001, ko so se vrstile obtožbe glede "elektrosmoga" kot posledice oddaljenega centra Santa Maria de Galeria. Žal mu je tudi, da mu ni uspelo vzpostaviti programa v jeziku hausa, kjer danes na severu Nigerije divja nasilje.

Največ veselja so mu prinašali s svojim odzivom poslušalci, ki so živeli v težkih razmerah. Tako mu je napisala pismo Somalka, ki je delala kot prostovoljka bolničarka in je bil Radio Vatikan njena edina povezava s kristjani.

Slovesa p. Lombardija v cerkvi svete Marije v Transpontini se je 1. marca udeležilo tudi veliko novinarjev iz različnih medijskih institucij, s katerimi je bil desetletja povezan. V svojem nagovoru pa je najprej poudaril, da morajo imeti komunikatorji v Cerkvi vedno pred očmi temeljno poslanstvo - oznanjevanje božje besede. Desetletja so jo prenašale radijske antene, zdaj pa jo lahko prek sodobne tehnologije prenesejo prek novih orodij prav do vseh obrobij sveta. V tem prehodnem obdobju novega oblikovanja vatikanske medijske hiše morajo zaupati, da prihaja nov čas za boljši način dela. Svojemu nasledniku je tudi dejal: "Komunikacija je v središču poslanstva Cerkve. Če odpove komunikacija, odpove vse. Zato Dariu Viganoju želim, da bi uspel tam, kjer je meni spodletelo, saj je komunikacija središče Svetega sedeža. Radio Vatikan je ves čas igral pomembno vlogo ne samo na področju oznanjevanja, ampak tudi varovanja človekovih pravic." In tako naj tudi ostane.