Od prvega komentarja pod člankom na spletnem portalu www.rtvslo.si je minilo že več kot šest let. Od takrat pa vse do danes so uporabniki samo pod članki na portalu oddali že več kot 4 milijone komentarjev, pod blogi 808 tisoč in na forumih milijon in 800 tisoč komentarjev. Foto: MMC RTV SLO
Od prvega komentarja pod člankom na spletnem portalu www.rtvslo.si je minilo že več kot šest let. Od takrat pa vse do danes so uporabniki samo pod članki na portalu oddali že več kot 4 milijone komentarjev, pod blogi 808 tisoč in na forumih milijon in 800 tisoč komentarjev. Foto: MMC RTV SLO


Od prvega komentarja pod člankom na spletnem portalu www.rtvslo.si je minilo že več kot šest let. Od takrat pa vse do danes so uporabniki samo pod članki na portalu oddali že več kot 4 milijone komentarjev, pod blogi 808 tisoč in na forumih milijon in 800 tisoč komentarjev. Torej, ogromna količina zapisov, ki pa so večinoma anonimni.

Prav ta anonimnost omogoča oz. je nekakšen faktor opogumljanja za objavo vsebin, ki jih uporabniki kot neanonimni zagotovo ne bi objavljali. Žal je internet idealen prostor za širjenje sovraštva. Tega se seveda zavedamo, zato smo se odločili, da naša pravila komuniciranja nadgradimo ter skušamo debato na našem spletišču dvigniti na višjo raven.

Pomembna novost novih pravil, ki jih je potrdil tudi Programski svet RTV SLO, je nov sistem prijave neprimernih komentarjev, pri čemer računamo tudi na vaše sodelovanje, spoštovani uporabniki. Verjamemo namreč, da boste k dvigu ravni komuniciranja na spletnih straneh rtvslo.si pripomogli prav vi. Tisti, ki nas boste prek prijav upravičeno opozarjali na neprimerne komentarje, boste postali naši "kredibilni uporabniki" ter učinkovita pomoč našim spletnim administratorjem. Z vašo pomočjo bo vsebina komentarjev bolj vsebinsko naravnana in bolj kakovostna. Potencialno neprimerni komentarji bodo po novem skriti, naši administratorji pa opozorjeni na vsebino, ki jo bodo še bolj skrbno pregledovali in obravnavali v skladu s Pravili komuniciranja.

Ker uporabo sovražnega govora na naših spletnih straneh sankcioniramo z brisanjem neprimernih objav, se seveda tudi vedno znova sprašujemo, kje je zares tista meja, kjer posežemo v svobodo izražanja ter svobodno uporabo spleta. In po drugi strani se sprašujemo, ali je fizično brisanje neprimernih objav edini mogoč način omejevanja sovražnega govora na spletu.

Prepričani smo, da je najbolj učinkovit način boja proti sovražnemu govoru na medmrežju spodbujanje kakovostne debate na spletu. Skozi prakso ugotavljamo, da se najmanj sovražnega in neprimernega govora pojavlja pod novicami, ki so kakovostne in pozitivne. Velja pa tudi obratno.

Na spletne komentarje ne vpliva samo vsebina novice, pod katero so objavljeni, na samo dojemanje vsebine novice pa še kako vplivajo tudi komentarji pod njo. Še posebej, če so "okuženi" s sovražnim govorom ali če se naši komentatorji poslužujejo t. i. trolanja oz. namernega provociranja.

Komentarje uporabnikov pod novicami vidimo kot nadgradnjo naših vsebin, kot dodano vrednost, ne kot težavo. Konec koncev, če gledamo primere sovražnega govora skozi odstotke, se le-ta pojavlja v zelo majhnem deležu. ki pa ga je treba še zmanjšati. Ne samo s kodeksom regulacije sovražnega govora, ki smo ga sprejeli na pobudo Spletnega očesa, novimi pravili za spletne komentatorje, pač pa predvsem z različnimi spodbudami h kakovostnejši debati. To pa je med drugim tudi poslanstvo Javnega zavoda RTV SLO, katerega del smo.

Vabljeni h komentiranju in vabljeni k ogledu spotov, ki sta del naše kampanje za dvig ravni komentiranja na spletišču www.rtvslo.si.