"Včeraj je bil zelo pomemben dan. " Foto: MMC RTV SLO

Gruča srednješolcev, ki je zasedla ves pločnik, se je pomaknila in mi pustila mimo. Na prehodu za pešce smo vsi čakajoči počakali na zeleno in mirno prečkali cesto. Na razdalji, dolgi skoraj kilometer, me ni ustavil nihče – nihče me ni žical za karto za bus, mi prodajal Kraljev ulice ali pa preprosto želel drobiža.

V službi je dvigalo takoj prišlo. V pisarni je bil svež zrak, ravno pravšnja temperatura in poleg lilij in hibiskusa je zacvetel še prečuden cvet. Vse je teklo kot po maslu: sodelavci so bili vedri, šefi so dali natančna navodila, tehnologija je delovala kot v pravljici in nobenih neprijetnih telefonskih pogovorov. Kosilo v menzi je bilo izbrano, kavica je dišala kot še nikdar. Še moj odsev v ogledalu je bil videti prav zapeljiv: kar naenkrat sem bila videti nekaj kilogramov lažja in gladka se je zdela koža na obrazu.

Kolegica, ki ponavadi tarna, kako težko je življenje, si je prepevala. V njeno življenje je včeraj zjutraj stopil nov moški: trenutno samski, s službo, negovan in ljubi ženske! Druga je odkrila, da so ji nakazali honorar, ki ga je že zdavnaj prekrižala. Poklicali so jo z davčne in ji prijazno pojasnili, da je narobe izpolnila obrazce, vendar so oni vse skupaj popravili in bo zato davek nižji. Sodelavec je zjutraj dobil brezobrestni stanovanjski kredit NLB-ja, saj je Janševa vlada sprejela ukrep, ki omogoča kreditiranje fizičnih oseb – davkoplačevalcev, in to takoj, ko je z davkoplačevalskim denarjem odkupila delež belgijske KBC. Prijateljica v petdesetih, sicer doktorica znanosti, me je presenečeno klicala, da je po dveh letih na zavodu dobila službo kot mentorica trem mladim znanstvenikom.

Potem sem na spletu prebrala, da je Pekova nova kolekcija jesen/zima 2013-14 zažgala v Milanu in da se bo tako še eno slovensko podjetje izvleklo iz težav. Bogat slovenski Argentinec je kupil BETI Metlika in 120 šivilj bo ponovno dobilo delo. Zasegli so premoženje doma in v tujini kar osmim tajkunom. Ocenjujejo, da je vredno kar 3 milijarde evrov. Sprejeli so zakon o izvoru premoženja in razpravljali o tem, da bi uvedli kompleksno dohodninsko lestvico. V olajšavo bi šteli stroške izobraževanja, nakupa stanovanja, knjig in računalniške opreme.

Potem me je klicala mama, upokojenka, ki se iz meseca v mesec prebija z dobrimi 400 evri. Začudeno je ugotovila, da so jo klicali in ji povedali, da ji bodo za 35 let polne delovne dobe izplačali višjo pokojnino. Presenečeno je dodala, da so zdravnika, ki je pred leti proti plačilu invalidsko upokojeval, aretirali, vsem, ki jim je pomagal v invalidsko, pa grozi ponovna preverba invalidnosti.

Kriminalcu iz soseske so zaplombirali na črno zgrajeno hišo in videti je, da jo bodo rušili. Na bloku se je nenadoma znašlo obvestilo: "Urejali bomo parkirišča. Prosim, poskrbite, da ne boste parkirali na zelenicah, in se s sosedi dogovorite za ureditev, sicer bomo z odlokom določili vsakemu po eno parkirno mesto, ostale pa bo treba plačati. Dostavna vozila NE SODIJO v urbano naselje."

Ko sem se vračala domov, sem opazila plakat – Opera Gorenjski slavček. Vstopnica odrasli 10 €, otroci/študenti/upokojenci 7 €. Končno si lahko spet privoščimo kulturno prireditev, sem pomislila …

Zvečer so na obisk prišli prijatelji in vsi smo se čudili. Res se je zgodilo nekaj pomembnega, in to v naših življenjih in za nas. Vse skupaj smo proslavili s kozarčkom penine in si privoščili preostanek dobrot iz hladilnika.

Sicer pa so partnerji v novi vladi podpisali koalicijsko pogodbo in dobili smo novega papeža.