Bernard Nežmah. Foto: BoBo
Bernard Nežmah. Foto: BoBo

Njen poziv je bil jasen: oba bi morala nemudoma odstopiti s funkcij predsednika vlade oz. župana. In rezultat.

Janševa vlada je dobila nezaupnico, medtem ko Jankovićeva Pozitivna Slovenija oblikuje novo vlado, sam Janković pa še naprej vodi mestno oblast v Ljubljani. A ne le to, tako člani nove vladajoče koalicije, dnevni mediji in večina javnosti v tem sploh ne vidijo protislovja. Vse do padca Janševe vlade smo lahko spremljali naraščajoči stampedo kritik, medtem ko je koruptivnost voditelja levice iz dneva v dan manjša težava, o kateri postaja že nespodobno govoriti in ga omenjati.

Pred izvolitvijo je namreč vlada mandatarke Alenke Bratušek. A tu se soočamo še z večjim protislovjem. Ankete javnega mnenja ji merijo več kot petdesetodstotno stopnjo priljubljenosti, medtem ko ima Janševa vlada manj kot dvajsetodstotno podporo. Toda na vprašanje, ali bo novi vladi uspelo izboljšati razmere v državi, več kot 60 odstotkov vprašanih odgovarja, da ne.

Narobe svet: isti anketiranci so navdušeni nad vlado, za katero pa menijo, da ji ne bo uspelo izboljšati stanja v državi. Nad čim so torej navdušeni, če od nove vlade ne pričakujejo nič dobrega? - Zgolj nad odstavitvijo Janše.

Zato so prav blagodejni izidi mariborskih volitev, ko je mož brez stranke, sociolog in vstajnik Andrej Fištravec zmagal v tekmi za župana že v prvem krogu. Maribor je tako postal svetilnik državi - najboljši odgovor so izredne volitve, tudi na državni strani, ne pa sestavljanje nove vlade.