Če bi obveljalo današnje razpoloženje, bi lahko na letošnjih volitvah torej pričakovali okrog 65-odstotno udeležbo, kar je realna številka za državnozborske volitve, kaže anketa Mediane za Tarčo. Foto: BoBo
Če bi obveljalo današnje razpoloženje, bi lahko na letošnjih volitvah torej pričakovali okrog 65-odstotno udeležbo, kar je realna številka za državnozborske volitve, kaže anketa Mediane za Tarčo. Foto: BoBo
Špela Šipek
Špela Šipek Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Tarča: Veliko soočenje pred volitvami

Volitev 13. julija se namerava po raziskavi, izvedeni v torek in sredo, zagotovo udeležiti 42,4 odstotka vprašanih, še dodatnih 22,9 odstotka pa verjetno da.

Skupaj torej okoli 65 %, kar je realna številka za državnozborske volitve. Toda. Do 13. julija je še mesec dni. Namera danes ni enako realiteti 13. julija. Na udeležbo bo zagotovo vplivalo to, da bo 13. julij poletni dan, da se bo vmes dogajala kampanja, ki lahko volivce še mobilizira ali demotivira, da se bodo odvijali še dogodki v zvezi s pravnomočno obsodbo predsednika SDS-a.

Bolj se bodo izkristalizirala stališča novih akterjev na politični sceni, za začetek že danes zvečer v Tarči. Stranka Mira Cerarja tudi po današnji raziskavi (Institut Mediana je anketo opravil predvčerajšnjim in včeraj) vodi z naskokom slabih 4 odstotkov pred SDS-om in kar dobrih 12 odstotkov pred SD-jem. Ta skupaj z SUS-om danes dosega 13 odstotkov. To pa so v tem trenutku tudi vse stranke, ki bi po raziskavi, če bi bile volitve to nedeljo, presegle parlamentarni prag.

Toda SLS-u in NSI-ju ne manjka veliko do presega parlamentarnega praga, tudi Zavezništvo Alenke Bratušek in Pozitivna Slovenija nista v brezupnem položaju. Razmerja se bodo zagotovo med kampanjo še precej spreminjala.

Novi obrazi, ki so na prejšnjih volitvah (PS, DL) skupaj dobili 37 odstotkov, danes vsi trije (PS, ZAB, DL) skupaj naberejo le dobrih 5 odstotkov, ob volilni napovedi (upoštevajoč neopredeljene), bi to znašalo nekje približno 9 odstotkov. Kako veliko razočaranje so, je jasno. Očitno pa tudi stare stranke, ki bolj ali manj ohranjajo svoje stabilno volilno telo, z neprepričljivo politiko novih obrazov niso pridobile. Številni volivci, po raziskavah sodeč, ne sklepajo, da so stare stranke toliko bolj izkušene, da bi raje izbrali spet spet njih, ampak iščejo boljšo prihodnost zase v novem obrazu.
Nedvomno sta med najpomembnejšimi temami letošnjih volitev zagon gospodarstva in odpiranje novih delovnih mest, zato bomo nekaj več poudarka temu namenili tudi v nocojšnji Tarči. Gospodarske razmere so se od zadnjih volitev spet spremenile, tako da bo zanimivo slišati, ali imajo tudi stranke, ki so na političnem prizorišču stalnica, konkretne rešitve ali le teoretične analize o stanju pri nas.

Še posebej nas zanima, kaj na tem področju ponuja Stranka Mira Cerarja, v tem trenutku vodeča stranka. O konkretnem programu stranke doslej nismo slišali veliko. Pričakujemo, da bomo na omenjeno temo nocoj tudi od njih slišali kaj več in da bo mogoče videti, s katerimi strankami je na tem pomembnem področju združljiva. Ključno vprašanje je namreč, ali bo naslednja vlada dovolj trdna in združljiva v programih, da Slovenijo ustavi na poti zatona, tako gospodarsko kot moralno, ali pa jo, tega si želimo vsi, utiri celo na poti uspešne države, katere državljani in podjetniki bodo v njej spet živeli in delali z veseljem, za pošteno plačilo.

Gostje voditeljice Janje Koren nocoj bodo Karl Erjavec, Miro Cerar, Dejan Židan, Ljudmila Novak, Franc Bogovič, Alenka Bratušek, Bojan Starman, Igor Šoltes in Zoran Janković. Za Janeza Janšo, kot je običajno, v tem trenutku še ne vemo, saj niso ne potrdili na odpovedali.

Videli pa boste še druge izjemno zanimive podatke iz raziskave, ki jo je Institut Mediana opravil za nocojšnjo Tarčo: koga državljani vidijo kot predsednika vlade, kateri bi morali biti najpomembnejši cilji prihodnje vlade in kakšno prihodnost napovedujejo novim obrazom.

Ob 20.00 na TVS1 Tarča. Špela Šipek TW @newsexit

Tarča: Veliko soočenje pred volitvami