Miroslav Akrapović predstavlja svojo lestvico največjih protestnih skladb vseh časov oziroma točneje tistih, ki jim je skupna beseda 'revolucija'. Foto: MMC RTV SLO
Miroslav Akrapović predstavlja svojo lestvico največjih protestnih skladb vseh časov oziroma točneje tistih, ki jim je skupna beseda 'revolucija'. Foto: MMC RTV SLO
The Beatles
Na prvem mestu skladba Revolution legenadrne skupine The Beatles. Foto: EPA

Bob Dylan, Marc Bolan, Bob Marley, Cat Stevens, Sam Cooke, The Beatles, Joan Baez … Niz bi lahko nadaljeval v nedogled, odvisno le od tega, katero smer bi ubral skozi lestvice 'največjih protestnih skladb vseh časov'.
Ob vsem strahospoštovanju do glasbenikov, naperjenim proti vojnam, ki so se dogajale njim daleč od doma – morda res blizu njihovih, z neonskimi lučmi, obsijanih in ogretih src – sem mnenja, da Oni niso najbolj relevantni glasniki novega upora. Toda to ugotovitev je treba razumeti in sprejeti tudi s pozicije današnjih političnih, družbenih in gospodarskih dogajanj, ki so hote ali nehote navdihnili neke nove izvajalce in izvajalke, katerih lirika in zvok osvajata zemeljsko oblo hitreje kot vse vojne, revolucije, upori in protesti.

To je morda ena in edina pozitivna pridobitev globalizacije, kajti prepričan sem, da ga ni, v zadnjem desetletju in več, junaka, revolucionarja, upornika in protestnika, ki ni ozvočen ali oborožen s klasično pesmarico najbolj zimzelenih upornikov, antologijskih in vedno priročnih The Clash, globalistično – antiglobalističnih napovedovalcev naše negotove prihodnosti Rage Against The Machine, planetarno-revolucionarnega in z latinskimi ritmi aktivističnega Manu Chaa. A ta monumentalni niz bi dopolnil še s svojimi favoriti, kot so Ramones, Dead Kennedys, Fugazi, Public Enemy, Atari Teenage Riot, FunDaMental, Thievery Corporation, Green Day, Chemical Brothers … itn.

Tudi vi bi lahko sestavili svojo lestvico vam najbolj ljubih uporniških skladb. Menim, da to ne bi trebalo biti nobena huda težavnostna stopnja. Kajti, če se držimo definicije, da – protestna pesem ali pesem upora, označuje pesem, katere lirika izraža nezadovoljstvo s stanjem v družbi, nagovarja spremembe takšne ali drugačne oblike in ponuja upanje, da se bo slednje tudi zgodilo, potemtakem je sila enostavno v sodobni popularni glasbi 'izločiti' tiste, ki so poleg romatičnih verzov, sposobn(e)i razmišljati tudi v širšem kritičnem kontekstu. Tudi doma jih imamo. A jih ne omenjam iz preprostega razloga, ker se še nobena ni ali noben ni (vsaj iz slovenske, recimo ji prve glasbene lige), javno deklariral glede prostestov. Pustimo ji ali jim čas. Čas bi, v tem aktualnem trenutku, ki ga živimo, lahko postal končno naš zaveznik. Za zabavo ali pa za res, vam prilagam eno od lestvic, ki ji je skupni imenovalec ali nosilec beseda 'revolucija'. V razmislek.

1. "Revolution"; The Beatles
2. "Children Of The Revolution"; T-Rex
3. "Revolution Rock"; The Clash
4. "Revolutionary Generation"; Public Enemy
5. "Revolution Blues"; Neil Young
6. "Revolution 909"; Daft Punk
7. "Revolution Earth"; the B-52's
8. "Revolution Solution"; Thievery Corporation
9. "Revolutionist"; Rilo Kiley
10. "Talkin' Bout A Revolution"; Tracy Chapman