Kolumne
Roger Federer in Rafael Nadal
Roger Federer in Rafael Nadal sta se kot otroka veselila zmage na prvem Laverjevem pokalu. Foto: Reuters
VIDEO
Federer junak Laverjevega...

Dodaj v

Rojstvo Laverjevega pokala napoveduje uspešnico

Kolumna Slavka Jeriča (178)
26. september 2017 ob 12:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Laverjev pokal se je napovedoval kot zabaven eksperiment, nihče ni natančno vedel, kaj pričakovati, a dogodek v Pragi se je na koncu izkazal za velikansko uspešnico.

Reprezentanca Evrope je (zgolj na videz zlahka) s 15:9 premagala preostali svet. Gledalci v dvorani in pred televizijskimi zasloni so uživali, nič drugače pa ni bilo z igralci in selektorjema, ki so sestavljali ta zgodovinski dogodek. Seveda se je moralo iziti kar nekaj potrebnih dejavnikov.

Najbolj pomemben je bil brez dvoma motiv igralcev, ki so dvoboje vzeli zares in igrali tako zavzeto, kot da bi se borili za svoje točke in položaj na lestvici ATP. Ekshibicije so sicer same po sebi lahko zabavne in namenjene temu, da športni junaki z mojstrskimi potezami navdušijo gledalce ali pa jih z duhovitimi izjavami spravijo v smeh. Seveda za ceno precej več napak. Morda je to v enem dvoboju ali večeru še sprejemljivo, v tridnevnem dogodku pa gotovo ne. Boj za vsako žogo prinese težko opisljivo zavzetost in pristnost. In to je Laverjev pokal imel.

Za tako reprezentativni ekipi - ki nosita ime Evropa in Svet - se spodobi, da ju zastopajo največji mojstri te igre. Navkljub plejadi poškodb med najboljšimi igralci, ki so od konca poletja kar v vrsti napovedali konec sezone, sta se izoblikovali zelo močni ekipi, kar sploh velja za Evropo. Enostavno v tem športu ni večjega magneta od Rogerja Federerja in Rafaela Nadala. Večna tekmeca, zmagovalca 35 grand slamov sta bila tokrat na isti strani. V soboto sta sploh prvič v karieri igrala skupaj v dvojicah, kar je bil neverjetni privilegij za vse teniške spremljevalce. Nekatere njune interakcije (oba sta skočila na smeš, Nadalovi nasveti Federerju) so potrjevale tezo, kako zares sta vzela ta dogodek.

Zadnji kamenček v mozaik je prinesel način točkovanja - zmage uvodni dan so bile vredne eno točko, drugi dan dve, zadnji dan pa tri točke. Ker so bili vsak dan predvideni štirje obračuni, je bilo za zmago treba nabrati 13 točk, ki jih ni mogoče osvojiti v prvih dveh dneh. Tak sistem je samodejno zagotavljal, da bo Laverjev pokal potekal vse tri dni, s tem pa je bil zagotovljen spektakel za gledalce. Postavljanje uteži je sicer izničilo demokratični element vrednosti zmag, a so prinesle triler. Evropa je tako pred zadnjim obračunom v zmagah vodila s 7:4, v točkah pa je bilo 12:9. Če bi Nick Kyrgios ugnal Federerja, bi bil izid celo izenačen (12:12) in bi terjal zlate dvojice. Avstralec je celo imel točko za zmago ...

Nihče seveda ne more vedeti, kako uspešen bo nov projekt. A nastavek je odličen in priča o tem, da so primerjave z Ryderjevim pokalom v golfu popolnoma na mestu. Federer pri 36 letih seveda ne bo mogel več dolgo vihteti loparja, a če bo ostal zraven kot soorganizator (v okviru podjetja TEAM 8), bo to najbrž blagodejno vplivalo na razvoj tega tekmovanja. In ne pozabimo na vse igralce, ki so manjkali zaradi poškodb (Novak Đoković, Andy Murray, Stan Wawrinka, Juan Martin del Potro ...).

Ljubitelji tenisa si boljšega začetka "nečesa novega" ne bi mogli želeti.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
gravitacija
# 26.09.2017 ob 12:53
1 slika...oče vzel sina v naročje :D
MojstrMiha
# 26.09.2017 ob 16:02
Kako zanimiv dejansko bo Laverjev pokal, bo pokazal čas, ko se ga Nadal in Federer ne bosta več udeleževala. Letošnja izvedba je imela velik plus, ker sta omenjena igralca bila v isti ekipi in sta prvič bila par v dvojicah.

Točkovanje se mi niti ne zdi slabo, ker omogoča precej taktičnih zamisli. Npr. kako razporediti najboljše igralce, da bodo hkrati odigrali čimveč dvobojev, ki prinašajo največ točk in jih hkrati ne preveč izmučiti (igrati dva zaporedna dneva je drugače kot z vmesnim prostim dnevom). Veljajo določena pravila, ki znajo precej zakomplicirati situacijo. Vsaj tak občutek imam. Seveda pa je zanimiva tudi ideja z jokerjem! :)
boboman
# 26.09.2017 ob 18:09
Saj te noben ne sili gledat.... ali pac?
fudelaster
# 27.09.2017 ob 02:15
Branko nabijaš pač kr neki v prazno. Če ti ni bilo všeč hebat ga:) Mene je turnir, glede na to, da naj bi bi šlo za ekshibicijo, navdušil, predvsem pa je izgledalo, da so ga igralci vzeli resneje, kot sem sam in mnogo drugih pričakovali. Na koncu pa še Rafa v Rogerjevem objemu kar je bilo že kot iz kakšne pravljice. Zagotovo prizor, ki bo še desetletja definiral tenis! Izvrstni temelji za ta nov in 'fresh' dogodek so bili v Pragi postavljeni. V naslednjih letih se bo videlo, koliko se bo zadeva zares 'prijela'. Lep pozdrav vsem teniškim navdušencem!
čak mal noris
# 26.09.2017 ob 19:13
@Branko 57

Če bi bil tam ( jaz sem na mojo veliko srečo BIL ), bi si želel, da bi bilo takšnih "odveč" vrhuncev še precej več!
Morda ( res morda ), si kdaj že slišal za Ryder cup. No, to je zelo podoben format tekmovanja. In zadeva tako laufa, da je veselje. Če pa komu ni, je NE GLEDA! Ta opcija pa je zate VEDNO odprta! Izkoristi jo!
masaker40
# 27.09.2017 ob 18:50
Branko ti si sigurno športnik ja :))) Mogoče si šahist, ker o tenisu res nimaš tri čiste ;)
sonce12
# 27.09.2017 ob 11:53
Tole je zadetek v polno se mi zdi, če se ga bodo udeleževali najbolši in igrali na polno. Vsaka dvorana oz. stadion bo premajhna za ogled dvoboj v živo,
čak mal noris
# 27.09.2017 ob 09:13
@Branko 57

Tu gre za "wider picture", kar bi ti bilo jasno, če bi bil TENISAČ. S tem ne mislim nekoga, ki tenis zgolj igra. Skoraj 100% sem, da sam nisi "tenisač". Če bi bil, bi razumel, o čemu pišem (o).
odzajcatč
# 26.09.2017 ob 19:07
...seveda se veselita, ko pa sta skupaj za to akcijo potegnila 4 milijončke.....
srv
# 26.09.2017 ob 13:42
Ideja z jokerjem se mi zdi super, vedno poživi in poveča napetost al' bo al' ne bo. Tudi pri IPTL je bil joker za točko super zadeva.
dadinho10
# 09.10.2017 ob 14:03
no, brankota vidim da imate grdo...
pa je v nekem pogledu pravilno usmerjen...
namrec, sedaj sta igrala tako Nadal kot Federer....in verjemite samo in izkljucno zaradi visokega honorarja...Federer dozira svoje turnirje, izpustil je celotno pesceno sezono, tudi sedaj ne igra na turnirjih, ki jih je vcasih igral, pa se je odzval temu povabilu.....
vsakemu pac nekaj pase.....jaz imam rad tenis, pa ne gledam nekih atp 250 turnirjev....ker niti je motivacija prava, niti so udelezenci vsi najboljsi...prav tako je na atp 500, mogoce malo boljse....potem pridejo mastersi in so seveda ta boljsi tukaj.....da o grand slamih ne govorimo.....
pac, clovek je povedal svoje mnenje, ima pravico do njega....zakaj ga prepricujete, da nima prav....
na koncu, Wibledon ima dolgoletno tradicijo, odlicno gledanost, kako se bo ta pokal razvijal bo potrebno dati oceno cez par let....
Churchill W.
# 27.09.2017 ob 10:16
Čak mal noris
Meni se je noro dopadla ta črna podlaga.
Kako pa je delovala v živo?
jezevec
# 26.09.2017 ob 16:52
Game Nalbandian.
Gravesen
# 26.09.2017 ob 13:28
Točkovanje bi bilo treba kljub zanimivosti spremeniti. Po moje bi bilo pravičneje in še zanimivejše, če bi ekipa na dvoboj vložila jokerja, nekaj primerov:
- če na tekmo nihče ne vstavi jokerja, dobi zmagovalec 2T (če zmaga 2:0) ali 1T (če zmaga 2:1),
- če vloži ena stran jokerja na zmago, ter zmaga, dobi 3T ne glede ali je 2:0 ali 2:1, če izgubi, dobi nasprotnik 3T,
- če vložita obe ekipi jokerja, dobi zmagovalec 3T in poraženec zgubi 3T.

Morda bi bilo še kaj za dodelati oz sem kak vidik spregledal ampak okvirno bi bilo to to...

Ajmo Nalbandian!
Branko57
# 26.09.2017 ob 22:59
Kot ljubitelj športa stojim za tem kar sem napisal. Seveda poznam Ryder cup, golf tudi redno spremljam, Ryder Cup ima tradicijo, poleg tega v golfu ni Davisovega pokala, delitev Evropa vs ZDA ima pravtako zgodovinske razloge, saj obstaja le še nekaj posameznih držav v preostalem svetu kjer se golf igra na visokem nivoju. Medtem ko je tenis globalni šport in je to tekmovanje vsiljeno da bolj ne bi moglo biti, ko so dominirali Američani bi igrali po nekem drugem sistemu ZDA-Svet? Razumem, da je tistim ki ste si ogledali stvar v živo bilo odlično. Edina pozitivna stvar v tem turnirju je to, da so izbrali destinacijo, kjer se ne da pogosto gledat vrhunskega tenisa. Za televizijo pa je kot sem napisal tratenje časa, namesto da bi gledali kak športni dogodek s tradicijo in tekmovalnim nabojem smo bili prisiljeni konec tedna na SK gledat to ekshibicijo, ki se ji s takšnimi članki kot je ta povsem brez razloga nabija hype.
Branko57
# 26.09.2017 ob 17:43
Povsem nepotrebno tratenje časa igralcem, gledalcem, ki bi si v tem času lahko ogledali kak drugi športni dogodek. Tenis ima dovolj svojih vrhuncev, 4 grand slami, davisov pokal, finalni turnir osmerice. Tenis ne potrebuje ne olimpijskih iger, še manj pa tale lavorov pokal.
Slavko Jerič
link
Išče se: medsebojno spoštovanje
208
19. marec 2018 ob 08:26 Ko sem gnetel misli za tale zapis, me je zmotil zvok SMS-a novinarskega kolega, ki je vseboval zgolj drugi dve besedi iz naslova te kolumne. Medsebojno spoštovanje.
Več novic ...
Kazalo